Debata: Trebaju li mladi imati prednost pred starijim građanima?

Slobodan pristup informacijama je nezamisliva činjenica u globaliziranom svijetu 21. stoljeća. U Hrvatskoj samo, postoji nezamisliv broj medijskih plaformi na kojima građani svakodnevno mogu doći do informacija o svemu što ih zanima. Internet je u tom smislu neiscrpno vrelo raznih informacija o svemu što se dogodilo, što se događa i što će se dogoditi. Ipak, unatoč brojnosti informacija nedostaje metode za njihovo promišljanje.

Kada je riječ o politici i političkim stavovima, kritički način razmišljanja i javni dijalog nužni su za kreiranje mišljenja i vlastitih stavova. Da bismo o ijednom problemu mogli govoriti i stvoriti vlastiti stav potrebna je metoda koja će objektivno obuhvatiti obje strane istog pitanja: onu koja mu se protivi i onu koja ga zagovara. Jedan od načina je metoda debate, odnosno formalizirane rasprave u kojoj sudjeluju dva tima od po troje članova, a koji timovi zauzimaju jednu od dvije strane postavljene teze.

Problem o kojem će se raspravljati na debati odnosi se na sudjelovanje starijih građana u politici i donošenju političkih odluka a koje se tiču mladih ljudi i njihove budućnosti. Pretpostavka od koje će rasprava krenuti glasi: „Mladi trebaju imati prednost pred starijim građanima u procesu političkog odlučivanja?“, dok će suprotna teza glasiti „I stari i mladi trebaju imati jednaka prava u procesu političkog odlučivanja“.

Po završetku debate će publika dobiti priliku postavljati pitanja sudionicima te će se među debitantima i publikom razviti živa rasprava. Upravo publika će odlučiti koja ekipa je imala jače argumente, odnosno tko je pobjednik debate.

Klub mladih Split u suradnji sa Split Debating Union - Splitska Debatna Unija organizira debatu: Trebaju li mladi imati prednost pred starijim građanima?

Zato, dođite u Klub mladihSplit,4.svibja u 20 h i  poslušajte što o tome kaže jedna a što druga strana i uključite se u raspravu.