Fakulteti dogovorili suradnju s AD Plastikom

Danas je u vijećnici Rektorata održano svečano potpisivanje ugovora o suradnji između Sveučilišta u Splitu, odnosno triju njegovih sastavnica Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Ekonomskog fakulteta i Kemijsko - tehnološkog fakulteta s tvrtkom AD Plastik.

Ugovore su potpisali prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu te dekani prof. dr. sc. Sven Gotovac (FESB), prof. dr sc. Željko Garača (EF), prof. dr. sc. Igor Jerković (KTF) te predsjednik Uprave tvrtke AD Plastik Marinko Došen.

AD Plastik, najveći proizvođač komponenti za automobilsku industriju, potpisivanjem Ugovora postaje nastavna baza Sveučilišta u Splitu. To će omogućiti splitskim studentima da u pogonima AD Plastika imaju ljetnu stručnu praksu, upoznaju se s procesima rada te na taj način steknu vještine potrebne za tržište rada.

Rektor Anđelinović je istaknuo važnost bliske suradnje znanosti i gospodarstva, posebno u segmentu rješavanja tehnoloških problema i iznalaženju inovativnih rješenja. U tom kontekstu, naglasio je kako su sastavnice Sveučilišta prijavile tri projekta za nabavku znanstvene opreme u okviru strukturnih fondova EU, a želja je tu opremu koristiti u interakciji s gospodarstvom.

Praksa u nastavnim bazama, kazao je rektor Anđelinović, omogućit će se najboljim studentima koji izvršavaju svoje obveze, a cilj je pružiti im mogućnost stjecanja stručnih vještina i znanja te svladavanje metodičkog snalaženja pred novim problemima. Isto tako, Sveučilište je poduzelo prve korake u osiguravanju prostornih uvjeta start-up tvrtki onim studentima čije ideje budu uspješne.

U dogovoru sa Splitsko-dalmatinskom županijom i Gradom Splitom uredit će se zgrada bivšeg studentskog doma u Spinutu.
 - Sinergija znanosti i gospodarstva nužna je za razvoj i povećanje konkurentnosti. Jedino ulaganjem u istraživanje, razvoj, znanje i inovacije stječemo preduvjete za opstanak i uspjeh na iznimno zahtjevnom tržištu automobilske industrije. Ova suradnja je važna kako za studente koji će imati mogućnost obavljanja kvalitetne stručne prakse u našoj kompaniji, tako i za nas, jer će nam otvoriti mogućnost prepoznavanja mladih stručnih kadrova. Cilj ove suradnje je izmjena stručnih znanja, ali i potencijalno stipendiranje i zapošljavanje kvalitetnih i kompetentnih kandidata koji će nadograditi svoja stručna znanja unutar AD Plastika prema specifičnostima industrije u kojoj poslujemo“ – izjavio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika.

Svoje zadovoljstvo potpisanim ugovorima s tvrtkom AD Plastik izrazili su i dekani Gotovac, Jerković i Garača, kazavši kako će se interdisciplinarnošću dosadašnja suradnja podići na višu razinu. Viktor Lučić, izvršni direktor za ljudske resurse u AD Plastiku ustvrdio je da im je želja doći do najkvalitetnijih mladih ljudi koji će se imati priliku razvijati u njihovoj firmi.