Je li Split dobio svog šerifa?

U vezi sinoćnjih burnih događanja na Matejuški primili smo propćenje od SplitAktiva, anonimne skupine građana odgovorne za organizaciju subotnjeg prosvjeda, koje prenosimo u cijelosti.

Sinoć smo još jedanput svjedočili teroru gospodina Karamana nad građanima i građankama Splita.

Negdje oko 20:30h smo dobili dojavu kako gospodin Karaman, usprkos odlukama gradskih vlasti, opet priječi neometan prolaz građanima ka mulu na Matejuški. Po dojavi kontaktiramo policiju koja dolazi vrlo brzo.  Ne znajući da su stigli pripadnici MUPa, između dva službena redara pojavljuje se momak koji po riječima gospodina Karamana nema veze s njim (nego, eto, sam od sebe se odlučio obračunavati s aktivistima) i čupa aktivista za majicu vukući ga prema unutra želeći fizički nasrnuti na njega. U tom trenutku povikom: "Policija" taj momak pušta aktivista i bježi.

 Uz brojne prijetnje, kako redara tako  i neslužbenih „redara“,  od toga da nam je bolje ne ulaziti (nakon što je policija rekla da možemo), do toga da ćemo se sresti u gradu, bilo je i odgurivanja osoba koje čak nisu niti pokušale pristupiti mulu već su samo željele objasniti redarima kako nemaju pravo zabranjivati ulazak na gradsku površinu. Policija je svojim dolaskom naredila da se pušta ljude što su tad redari i počeli raditi. No odlaskom policije redari su nastavili po starome.

Ponovnim zvanjem policije, naši aktivisti su jasno dali do znanja policiji kako se gospodin Karaman direktno ruga s našim gradom, njegovim građanima, našom policijom, pa samim tim i našom državom, oglušujući se o njihove naredbe odmah po njihovom odlasku, protupravno i dalje sprječavajući prolazak građana.

Tada policija poduzima korak više i delegira dva policajca za cjelovečernje dežurstvo na ulazu kako bi omogućili građanima slobodan prolaz.

Najiskrenije zahvaljujemo djelatnicima I. policijske postaje jer su napravili sve što je bilo u njihovo moći kako bi  građani mogli sigurno doći do gradskog dijela Matejuške.

Ukoliko sve ovo nije dovoljno da se Grad Split posebno pozabavi gospodinom Karamanom, onda zaista ne znamo što je.  Jasno je da neće biti dovoljno da gradonačelnik samo da izjavu već će biti potrebno da svaku večer tamo dežuraju pripadnici gradske sigurnosti i obnašaju funkciju koju je večeras obnašala policija, a to je zaštita građana i osiguravanje neometanog pristupa gradskoj površini.

 Smatramo kako najveću krivicu snose Županija i Turistička zajednica koje se do dan danas nisu ogradile od gospodina Karamana.  Nakon opetovanog ometanja prolaza te posebno nakon prijetnji upućenih građanima i prisutnim novinarima, nadamo se da će Županija otkazati dozvolu koju je dala godpodinu Karamanu za korištenje prostora pod koncesijom ŠRD-a Lubin.  

Mi smo vam, unatoč prijetnjama, i dalje maksimalno na raspolaganju i nećemo se povući pred terorom koji provodi gospodin Karaman! Kao što smo vam i obećali nismo vas iznevjerili pa ste, unatoč poteškoćama, i sinoć mogli šetati VAŠOM i NAŠOM Matejuškom!

Nakon sinoćnjih zbivanja kojima su svjedočili i pripadnici MUPa moravši reagirati čak u dva navrata kako bi građanima omogućili ono što im je i službeno priznato - neometan prolaz na javnu, gradsku površinu, moramo se zapitati do kada gradske vlasti kane tolerirati takvu samovolju i nepoštivanje odluka koje su sami donijeli?

I više je no očito da se gospodin Karaman, svjesno i namjerno, oglušuje na odluke gradskih vlasti i naputke MUP-a.

Stoga nas zanima kane li županijski i gradski oci zatvoriti takozvanu fan zonu ili prešutno priznaju da je Split dobio novog šerifa jačeg i od njih i od zakona.