Nova vizura Kaštela

Ovih dana saznali smo zanimljivu činjenicu. Jednog čovjeka, koji je proputovao cijelu hrvatsku obalu, od Istre do Dubrovnika, fascinirala su ni više ni manje nego Kaštela, u kojima je kupio i kuću. Ista ona Kaštela koja kod brojnih Splićana izazivaju podsmjeh i odmahivanje glavom, uništena divljom gradnjom i teškom industrijom.

No ovaj britanski arhitekt, Stuart Hall mu je ime, primjetio je ono što mnogi domaći ljudi ne vide. Doživio je specifičan šarm niza od sedam mirnih i pitoresknih mjesta uz obalu, punih potencijala za daljnji razvoj i procvat.
- Moram reći da na obalama europskih zemalja i nema više tako mirnih, sigurnih, netaknutih mjesta kao što su Kaštela kaže Hall za Slobodnu. 

I upravo iz svoje ljubavi prema Kaštelima, Hall se poslijednjih godina sve više aktivirao u planiranju različitih razvojnih projekata koji bi potpuno izmjenili vizuru ovog grada. Kontaktirao je različite lokalne i državne institucije, komunicirao sa županom i gradonačelnikom, a sve je kulminiralo projektom „Sedam bisera“. Na njemu trenutno radi 14 studenata arhitekture, pod nadzorom samog Halla. Predviđeno je uređenje šetnice od Trogira do ušća Jadra, dužine oko 20 kilometara.

Na toj obalnoj šetnici bi se našli različiti sadržaji, od kazališta na otvorenom, preko amfiteatra na vodi, pa sve do različitih sportskih sadržaja. Službena prezentacija nas očekuje 28. srpnja, nakon koje će krenuti javna rasprava, kao i potraga za onima koji su spremni nastupiti kao investitori. Nadajmo se da će biti sluha za ovakvu viziju i da će Kaštela jednog dana vratiti barem dio sjaja koji su imala prije devastacije koja je nastupila u 20. stoljeću.