Predavanja u Klubu mladih: Putevima prošlosti i Kutak za arhitekturu

Drugo predavanje iz ciklusa "Kutak za arhitekturu", pod nazivom "PRENAMJENA VOJNIH SKLOPOVA: Arhitektonsko-urbanističko rješenje preobrazbe vojnog sklopa Josip Jović u Udbini", održat će u Klubu mladih Split 22.3. u 19 h mlada arhitektica Ivana Ivić.

U Republici Hrvatskoj, kao i u ostalim državama nastalim raspadom Jugoslavije, vojna infrastruktura vidljiva je gotovo na svakom koraku. Od velikih gradova, do malenih sela i otoka, baštinici smo stotina zapuštenih vojnih objekata i sklopova koji u potpunosti ili dijelom već desetljećima nisu korišteni od strane vojske.Upravo je vojni sklop Josip Jović u Udbini ogledni primjer spomenutog fenomena propadanja.

U srijedu, 23.3., s početkom u 18 h očekuje nas još jedno predavanje u sklopu ciklusa "Putevima prošlosti". Ovog puta izlagat će student povijesti Ivan Peović, koji će održati predavanje pod nazivom "Američki građanski rat: Lincoln i Unija".

Temom će se Peović baviti sagledavajući pravne dokumente koji su vodili do 13. Amandmana Ustava Sjedinjenih Država i razvojem vojno-diplomatske situacije u Novom svijetu u tom razdoblju.