Predstavljeno šesto izdanje Codeanywhere Shift konferencije

Najveću informatičku konferenciju u jugoistočnoj Europi predstavili su župan Zlatko Ževrnja, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić, organizator Shift konferencije Ivan Burazin, Joško Stella iz Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Mariana Pivalica iz Turističke zajednice grada Splita, Silvija Bareša iz Splitske banke i Ivan Blagajić iz agencije Five.

Shift konferencija održat će se 1. i 2. lipnja i ove godine u splitskom HNK-u. Prošlogodišnje izdanje konferencije posjetilo je više od 1.000 osoba, a ove se godine prema najavama očekuje dolazak više od 1.500 posjetitelja i govornika.

„Veselimo se šestom izdanju Shift konferencije i ponosni smo što je sve ove godine Splitsko-dalmatinska županija jedan od važnih aktera u organizaciji iste. Uvijek naglašavam da se ne smijemo usmjeriti samo na ulaganje u turizam, već je važno ulagati u razvoj znanosti i IT-a. Sve je veći broj registriranih obrta i malih tvrtki koji se bave informatikom. U našoj županiji taj sektor zapošljava više od 2.500 zaposlenika, a tvrtke su ostvarile više od 200 milijuna kuna dobiti. Imamo zaista sjajne ljude i smatram da ovu granu gospodarstva možemo još više unaprijediti.“, izjavio je Ževrnja.

Tradicionalno, Shift će i ove godine ugostiti predstavnike najvećih IT tvrtki u svijetu. Stručnjak koje ćemo imati priliku čuti ovog lipnja, predstavio je Burazin:

 „Uvijek se trudimo dovesti najutjecajnije govornike iz Silicijske doline. Tako ćemo i ove godine ugostiti predstavnike Microsofta, Skypea, Herokua, BitBucketa, DigitalOceana, Toptala, Autodeska, Trivaga i mnoge druge. Osoba koju bih posebno istaknuo je Christian Heilmann iz Microsofta. S više od 20 godina iskustva rada u web tehnologijama za najveće informatičke tvrtke, Christian je među IT profesionalcima poznat kao veliki developer, govornik i autor.“

Podršku Shift konferenciji iskazao je i Anđelko Katavić:

„Ako planirate organizirati IT konferenciju, javite se na javni poziv. Potpuno smo otvoreni za davanje sredstava i potpore tim manifestacijama. Također, dajemo potporu i do 20.000 kn startupima za kupnju opreme ili uređenje i opremanje poslovnih prostora. Primjer vam je Ivan Mrvoš s pametnom klupom, kojem smo u startu dali početna financijska sredstva, a danas je najveći startup u Hrvatskoj. Nastojimo pratiti nove tehnologije i mislim da idemo u pravm smjeru. Želja nam je da mladi ljudi ostanu u našoj županiji i Hrvatskoj.“

Zahvaljujući petogodišnjoj tradiciji Shift konferencije, Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija pozicionirali su se na mapi Europe kao jedan od informatičkih centara.

„Svjedočimo jednom novom fenomenu. Danas možete raditi na poslu, od kuće ili od bilo gdje na svijetu. Internet nomadi sve više posjećuju grad Split, a konferencije poput Shifta zasigurno doprinose tome. I dalje ćemo kao Turistička zajednica podržavati ovakve konferencije koje nas brendiraju kao IT destinaciju.“, izjavio je Stella. S njim se složila i Pivalica naglasivši da je ponosna što Turistička zajednica grada Splita od prvog dana podržava konferenciju.

„Trenutak kad je Shift narastao toliko da smo ga morali prebaciti u HNK me iznimno razveselio. Nadam se da ćemo uskoro tražiti još i veći prostor. Shift ima značajnu ulogu u promicanju lokalne zajednice i IT poduzetništva.“, izjavila je Mariana.

Po prvi puta, u sklopu Shift konferencije održavat će se praktične radionice! Kroz šesnaest workshopa, koji će biti organizirani paralelno s događajem, posjetitelji će imati priliku upoznati se s najnovijim trendovima i tehnologijama 2017. godine.

Ono što bih htio naglasiti je da ćemo ove godine nadmašiti broj posjetitelja što nam je pokazatelj rasta konferencije. Zanimljiva je činjenica da je 30 posto akreditacija rezervirano iz država zapadne Europe; Shift je poprimio europski značaj. Osim tradicionalnog predavačkog dijela konferencije, ove godine ćemo imati praktične radionice, demonstracije i testiranje virtualnih uređaja i onih za proširenu stvarnost, robote koji kuhaju, PES natjecanje, stolni nogomet i još mnogo toga.“, izjavio je Burazin.

Generalni sponzor konferencije je, kao i prošle godine, agencija Five. Na  press konferenciji ispred agencije izjavu dao Ivan Blagajić:

„Five je već dugo godina sponzor Shift konferencije. Zaista podržavamo ovakva događanja i potičemo razvoj i popularizaciju IT scene u Hrvatskoj. Na konferenciji ćemo imati i svoj izložbeni prostor, playstation, HTC Vive uređaj i koktel majstora. Stoga, kad se umorite od predavanja, dođite na osvježenje.“

Splitska banka je također ponosna na suradnju sa Shiftom.

„Čim je Ivan došao i predstavio projekt, nije dugo čekao na odgovor. Od samog početka vjerujemo u Shift. Možete primijetiti da smo uvijek tu za sva pozitivna zbivanja u Splitu i županiji.“, istaknula je Bareša.

Osim Shift konferencije, na presici je predstavljen i impresivni set virtualne i proširene stvarnosti - Microsoftov HoloLens vrijedan 3000 dolara, HTC Vive i Samsung Gear VR. Uređaje ćete, također, moći testirati na samoj konferenciji. Stoga, požurite i na vrijeme osigurajte svoju ulaznicu za najveću regionalnu IT konferenciju.

Shift se organizira pod pokroviteljstvom agencije FIVE, Splitsko-dalmatinske županije, Microsofta, CISEx-a i mnogih drugih.