Prometna (ne)kultura u Splitu

Nakon nebrojenih frustracija koje je sudjelovanjem u prometu doživjela i još uvijek doživljava i ekipa splitskog.portala, pokrenuli smo album fotografija na našoj Facebook stranici u kojeg građani lipog našeg grada mogu slati fotografije raznih prometnih bezobrazluka kojima smo svakodnevno svjedoci na splitskim ulicama. U opravdanom izljevu frustracije, javio nam se i jedan čitatelj s vrlo zanimljivom idejom, a cijelu njegovu poruku možete pročitati u nastavku i, naravno, pridružiti mu se. Svoje fotografije, dakako, i dalje šaljite na portal@split.com.hr, a nadopuniti ih možete i mjestom događanja i prigodnim komentarom (samo bez teških riječi i vrijeđanja, molit ćemo).

 

"Pozdrav!

Već duuuže vrijeme, kao i vi, sam jako razočaran načinom ponašanja vozača u Splitu i okolici. Naravno, ne ulazim u njihovo privatno ponašanje i ostalo, no ono što najviše utječe na mene i ostale je upravo kultura u prometu.

Poznato je svima da smo prepuni čudaka, luđaka, grubijana i ostalih kreatura kockasto čelavih glava s lancima i ostalih koje nisam spomenija, koji smanjuju ugled grada tj. povećavaju i čine grad privlačnim za ostale slične sebi zbog svoje "kulture" ophođenja.

Kao dijete sam na prvu notu narodnajka imao poprilično podignute dlake po tijelu i na kosi, te oči širom otvorene na prizore koji prate tu vrstu muzike. Da dalje ne duljim o trendu koji se već desetak godina u Splitu događa (brbanolizacija) i raznim događajima s kojima se svi možete poistovjetit, vratit ću se samo na promet.

Dakle, ako bi nas netko gledao iz ptičje perspektive, bez zvuka (iako se o toj kulturi u prometu da još više pričati), dakle samo video slika, primjetio bi da u Splitu važe slijedeća pravia:

Jasno da se nikome ne da previše klikati pokazivačima smjera, no nekad je i lijepo obavijestiti sugrađanina iza da skrećete lijevo u traci koja ide i ravno, a ne samo lijevo, pogotovo kad znate da se možda nekome i žuri (uostalom nikome nije lijepo stajati u 13.30 sredinom srpnja negdje po ST betonu).

Nadalje, primjetio bih također da kad je crveno na semaforu vozači obožavaju raditi sljedeće:
-namiještati naočale, frizuru, šminku, siceve, retrovizore, radio stanice....
-tražiti nešto po džepovima, sms-anje je jako hitno
-obavljati bitne telefonske pozive

i mnoge druge stvari koje sad ne mogu nabrojiti... Stoga, ako ste šesti po redu na semaforu, dovoljna su dva sporija i nećete proći na nekim semaforima, a zna se da su kratka (npr. kraj dvorane Gripe). Jako iritantno, zar ne? Pa ako je zeleno, znači da bi se trebalo kretati naprijed, a ne jedan po jedan ubacivati u brzinu i lagano voziti naprijed.

Osoba koja bi promatrala promet u Splitu bi mogla uočiti i da odmah po završetku vozačkog ispita ili ako u autu nije neka cura koju pokušavamo zadiviti, nema duše koja staje jadnim pješacima, biciklistima i ostalim smrtnicima koji nemaju limene ljubimce. Također, ako postoji kakva lokva, budite sigurni da nećete ostati suhi.

 Pored mnogih drugih situacija skrenuo bi pozornost na još jednu koja posebno iritira pri raskrižjima u Splitu koji, zahvaljujući  genijalnim umovima koji su ih napravili, imaju oblik slova S pa svatko treba paziti da vozi u svojoj traci. E, pa ne u Splitu, pravilo koje vrijedi je pazi sebe ako ne želiš biti oštećen, a u pravu. Ne daj Bože da im malo zatrubite da se isprave, odmah signali ruku (ne isprike nego prijetnje). Od svih nebuloza kojih sam se nagledao, mnoge mi je sad žao što nisam i uslikao, no da ne opisujem situacije koje je teško vjerovat, spomenut ću samo određene lokacije, sate i auta i svima će biti jasna poruka.

Subota, petak ili noć nekog koncerta balkansko popularne glazbe. Lokacija noćne pekare. Vrijeme od 3 pa do 5 u noći. Jedna stvar je tu meni nejasna - svi veliki vjernici ližu oltare, dvolični pa i trolični, jer ne moš bit vani do 6 i reć da si normalan (a većina je vani svaku subotu i svaku priliku). Nema se za gorivo, kave i sl., a ima za vani? Bitno je da se vidi da se ima, a onda se traži sića po autu za burek... I vjerujte, nebi to ni znao da nisam i sam u tu uru vani. Ja, koji idem na posao u 5.45, redovito gledam ljude od 16, 17, 18 i starije kolege i đake kako se vesele i teturaju ulicama. Uz to što parkiraju kao da su vlasnici ceste ili sinovi vlasnika, čudi bahatost i u ostalim satima dana.

Lokacija - općina, vrijeme tijekom dana. Uvijek, ali uvijek auti duplo parkirani i u traci koja je potrebna za one famozne autobuse koje tako volimo. Kako očekivati od djece tih likova da se normalno ponašaju kad se ni sami ne mogu ponašati. Svoje auto će parkirati nasred ceste da bi otišli i obavili svoje bitne obaveze. No, ima sigurno i svakakvih drugih lokacija po gradu gdje je slična situacija, praktički gdje god uz cestu ima nekakav fast food ili trafika ili kladionica (tri glavna poroka), tu ima i par auta.

No. to nije sve, daleko od toga. Prvo javni parking - onaj na Rivi je nevjerojatan. Osim što je kao divlji zapad, vozači tu po ulasku očito gube pojam prostora, vremena i logike jer se tamo možete diviti mjestima gdje se sve može parkirati. Inače, za one koji ne znaju, postoji točno određen broj parkirnih mjesta (cca dvjesto no tamo nekad zna biti i po tristo automobila). Stoga ih možemo kategorizirat na sljedeće:
 

Nakon duge analize, postoje oni koji trebaju tu biti od 1-5 minuta i stvarno toliko tu provedu vremena. Ti u pravilu i ne paze gdje će ostaviti auto. Postoje oni koji pri upitu kažu da će biti 1-5 minuta, no u pravilu ostanu 10 do 30 min i također apsolutno ne mare za mjesto ostavljanja vozila. Izlika je - ja sam platio ili ću platit parking kao i svi ostali. Prava intelektualna nenadjebiva izlika na bilo kakvu molbu o preparkiranju, u nadi da će tu i ostaviti auto bez obzira na otežavanje prometa zbog toga.

Oni koji imaju toliko para da plate i kavu na Rivi i parking. U pravilu najgori vozači, jer im auto ne predstavlja ništa i imaju vremena voziti kako žele i parkiraju gdje hoće. Ostali smrtnici koji, ovisno o raznim obavezama i poslovima, tu moraju biti od pola sata pa do par sati.

Vratit ću se na ostale javne parkinge. Jeste li se ikad vraćali kući popodne ili navečer i zatekli vozilo susjeda kako zauzima dva, tri ili više parking mjesta?

E pa, osobno svaki dan uočim bar nekoliko suludo utrošenih parking mjesta više, na kojima se netko ne odnosi s autom malo štedljivije. Stoga se zapitam ako se tako odnosi s automobilom, kako se takva osoba ponaša inače?

Zaključak, u nadi da će se stanje u prometu poboljšati, ako već neće kultura i bon ton, predlažem da se izrade naljepnice kao u prilogu (naljpnica u ilustraciji teksta gore). Time bar ostalim sugrađanima dajemo do znanja da jedan mali glas i misao može imati utjecaja i da još uvijek "hvala" i "molim" nešto znači. E pa pohvalu za normalno ponašanje u prometu ne treba davati, jer je ultimativna nagrada da i drugi postupaju kao i vi. Stoga i vrijedi pravilo - ne radi nešto što ne bi volio i sam okusiti na svojoj koži.

Smatram da je krajnje vrijeme da se onda počne kuditi vozače na drugačiji način. Naša HVIDRA i policija ne mogu to izliječiti, jer se problemi trebaju riješiti u korijenu, a ne kad su već počinjeni. Onda je kasno. Stoga, apeliram na one s voljom i željom da si izrade ove naljepnice i lijepe savjesno po autima koji to zaslužuju. Kratko i jasno želim kretene i obilježiti tako da bar ako njihovi bližnji, ako već ne oni, zapitaju sebe što im trebaju takve sebične i bezobrazne osobe. Zato naljepnicu zaljepimo na staklo i nadamo se da će se barem pomučiti skinuti je, kao što se mi mučimo zaobilaziti, istrpiti to što smo zagrađeni, progurati, smiriti i spriječiti čir na želucu.

Zdravi i veseli bili.


Luka"