Splitsko "AE" hit tjedna na Facebooku

Ako vas netko u Splitu bude pitao - "Koae šema?", najbolji i najčešće najtočniji odgovor je - "Masu dobra šema.".

Ovo je tek jedna od objava na Facebook stranici nazvanoj "Ae", zasigurno najviralnijoj FB stranici tjedna, koja je u samo četiri dana od pokretanja prikupila već preko 17 tisuća fanova. U opisu stranice stoji kako "će nas educirati o popularnom splitskom žargonskom rječniku te s nama podijeliti razne floskule, asindetone, hiperbole, sinegdohe i ostale riječi koje lijepo zvuče, a ništa ne znače".

Iza splitskim lingvističkih vratolomija i doskočica stoji Luka Drezga, 24.godišnji student FER-a, koji trenutno živi u Zagrebu.
- Ideja za page je nastala tako što kolege oko mene često nisu razumjele što govorim. Veliki problemi bi nastali kad bi se spomenule bičve, mudante, borše ili najgore velika s ladnin. Nemojte se iznenadit ako budete tražili gaće po Zagrebu, a završite sa par pari mudanati. Na stranici radim zajedno s još jednim prijateljem koji je bolji poznavaoc splitskog govora, no sve sugestije su dobrodošle, npr. jednu ideju za post smo uzeli od prijedloga jednog fana u inboxu.

Drezga uz studiranje i radi, i to u agenciji za digitalni marketing Degordian. Konkretno radi na proizvodu za generičke Facebook aplikacije Socialpuzzle preko koje na "Ae" stranici u sklopu igrice izbjegavate "KAJ", a osoba koja skupi najviše bodova dobiva prikladnu "Ae" majicu.

- Nema posebnih planova za budućnost stranice. Vidit ćemo kako će ljudi reagirati dalje. Riječi ima još dosta, možda im bude zanimljivo, a možda im i dosadi. Svrha svega je zabava i promicanje splitsko-dalmatinske kulture, realno najbolje stvari ikad.


Pe banki i dva konja, štekat, dragi, ubrat, 1950, refat se... živija ST sleng ;)