Sutra djelomična pomrčina Sunca

Nakon više od četiri godine u petak 20. ožujka će doći do pojave posljednje pomrčine Sunca vidljive iz Hrvatske u ovom desetljeću. Djelomična pomrčina Sunca u Splitu će započeti u petak u 9 sati i 32 minute, a završit će u 11 sati i 51 minutu. Uz očekivano pretežno vedro vrijeme i ugodnih desetak stupnjeva organizirano javno promatranje ovog događaja bit će moguće sa zvjezdarnice u Zvjezdanom Selu na Mosoru koja će za sve zainteresirane posjetitelje biti otvorena od 9:15 sati.

Riječ je o značajnijoj pomrčini Sunca u kojoj bi na vrhuncu,koji se na našem području očekuje u 10:40 sati, Mjesec trebao prikrivati 62% sunčevog promjera a potpuna pomrčina će biti vidljiva samo na Atlantskom oceanu južno od obala Grenlanda te između Britanskog otočja i Islanda prema Arktiku. Jedino naseljeno područje sa kojeg će se vidjeti potpuna pomrčina Sunca su Farski Otoci ispred čijih će obala ona biti i najintezivnija te će na tom području Sunce biti potpuno skriveno 2 minute i 47 sekundi. To je ujedno i zadnja potpuna pomrčina Sunca vidljiva u Europi do 12. kolovoza 2026.

Posljednja potpuna pomrčina Sunca u Hrvatskoj se zbila 15. veljače 1961., a sljedeći put će biti potpuna tek 3. rujna 2081. Sljedeća pomrčina dogodit će se 21. lipnja 2020. i biti će također djelomična.