Web programer – novo i atraktivno zanimanje u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split

Ovogodišnji učenici osmih razreda su prvi u Hrvatskoj koji će moći izabrati program Web programera za svoje srednjoškolsko obrazovanje. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je zeleno svjetlo za uvođenje zanimanja Web programer u srednje škole, zanimanja koje je već godinama sasvim uobičajeno u svim svjetskim i europskim klasifikacijama zanimanja, a u Hrvatskoj je do sada postojalo samo na visokoškolskoj razini. Deficit tako traženog i atraktivnog programa u srednjih školama odlučio je promijeniti tim nastavnika iz Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita uz potporu mnogih partnera iz IT sektora od kojih se može izdvojiti tvrtke Locastic, Agilo i SeekandHit.

Pripremi samog kurikuluma, standarda kvalifikacija i standarda zanimanja prethodio je višegodišnji rad na analizi samog IT sektora, obrazovnih programa u Europi i svijetu vezanih za „web developing“ te usklađivanje s nacionalnim obrazovnim strategijama i novim strukovnim kurikulumima. Posebna je pažnja posvećena trendovima u zapošljavanju i suradnji s tvrtkama iz IT sektora čime je omogućena visoka zapošljivost učenika koji se odluče za ovo zanimanje.

Program se sastoji od općeobrazovnog dijela koji omogućava učenicima kvalitetnu pripremu za polaganje ispita državne mature i nastavak obrazovanja u visokom školstvu. Strukovni dio dijeli se na obvezni dio s modulima Osnove računalstva, Web programiranje, Web dizajn, Baze podataka i Java Script tehnologije koji se prolaze tijekom četverogodišnjeg školovanja. Užu specijalizaciju nude izborni moduli, pa će tako učenici od 2. razreda birati između predmeta koji se odnose na računalne mreže, mikroupravljače i izradu mobilnih aplikacija.

U europskom i svjetskom kontekstu za ovo zanimanje najčešće se koristi naziv „Web developer“ čiji se opseg posla jasno odvaja od poslova koje obavlja „Graphic/Web designer“. U Hrvatskoj (posebno kod iskazivanja potreba poslodavaca) to još uvijek nije bio slučaj, iako postoje značajne razlike u opsegu poslova i radnih zadataka koje se daljnjim razvojem IT-a sve više produbljuju.  Dok je s malo kreativnosti i korištenjem dobrog softverskog programa moguće izraditi web stranicu s minimalnim zahtjevima, "razvoj" web stranice zahtijeva mnogo više stručnosti i veći stupanj razumijevanja računala, softvera, programa i sustava. Dizajnerske vještine se odnose na razvoj izgleda, grafike i sadržaja, a programerske „razvojne“ vještine se odnose na  pisanje koda te razvoj baze podataka u svrhu funkcionalnosti sustava.

Atraktivnosti ovog programa posebno doprinosi činjenica da stručnjaka ovog profila na tržištu rada kronično nedostaje, pa se očekuje vrlo visoki stupanj zapošljivosti učenika već nakon završene srednje škole, a uz predmet Osnove poduzetništva u 4. razredu, i jednostavno i brzo samozapošljavanje.