KUM: Kocka se ne gasi, no zbog novonastale situacije uzimamo pauzu

Predsjednica koalicije udruga mladih "KUM" Dona Tomić danas je medijima uputila priopćenje u kojem tvrdi kako je njihov mail sinoć bio hakiran, te kako tvrdnje da se klub gasi nisu istinite. Ipak potvrdila je kako će zbog nastale situacije "Kocka" na nekoliko tjedana uzeti pauzu.

"Jučer, 13. listopada je na Skupštini Koalicije udruga mladih glasovanjem većine udruga članica odlučeno da se iz KUM-a i kluba Kocka udalji osoba koja već duži vremenski period nije poštovala viziju, misiju i Statut Koalicije, te je verbalno prijetila drugim osobama članicama KUM-a, što je kulminiralo fizičkim nasrtajem na jednu osobu, članicu Koalicije u petak, 10. listopada, u prostoru kluba Kocka u vrijeme trajanja večernjeg programa.

Obzirom da je KUM – Koalicija Udruga Mladih nestranačka i nepristrana koalicija čije članice djeluju po principima civilnog društva, te poštuju sljedeća načela: transparentnost, toleranciju, nenasilnu komunikaciju, konsenzualno donošenje odluka, ravnopravnost udruga unutar Koalicije i međusobnu podršku, Upravni odbor KUM-a tada je odlučio da, nakon nekoliko službenih opomena, dotičnu osobu udalji iz rada KUM-a i kluba Kocka, nakon čega su hakirani službeni mail i stranica KUM-a te je poslana spomenuta obavijest medijima, koja je neistinita.

Zbog novonastale situacije i nužnog unutarnjeg restrukturiranja u ovom trenutku prisiljeni smo obustaviti dnevni i večernji program Koalicije udruga mladih, koji se odvija u prostorima kluba Kocka, do daljnjega. Ukoliko ne budemo imali daljnjih smetnji u radu, program će se nastaviti u roku od nekoliko tjedana.", stoji u priopćenju.


SINOĆ:

Večeras je na mailove medija odaslana obavijest s naslovom "Obavijest o zatvaranju kluba 'Kocka'", uz potpis Klub Kocka Team. Priopćenje čiju autentičnost u ovom trenutku ne možemo ustvrditi donosimo u cijelosti, a čekamo i priopćenje prozvanih.


"Prije nekoliko mjeseci na sastanku upravnog odbora Koalicije Udruge Mladih u klubu 'Kocka' stvorena je inicijativa od strane nekolicine dugogodišnjih članova i volontera kako bismo pokrenuli stvari u klubu koji se nalazio u znatnim financijskim poteškoćama.

Vrhunac njihovog rada osjetio se već na otvaranju sezone 2014/2015, 27.09., kada smo imali rasprodan koncert, nakon 4 mjeseca volontiranja, planiranja programa, promocije i 1600 uloženih volonterskih sati u uređenje kluba tijekom ljetne pauze.

Nakon rasprodanog koncerta na otvaranju, pojavljuju se unutarnji problemi i zakulisne igre sumnjivih interesa i ciljeva od strane udruga te članova udruga unutar KUM-a, a koji nisu aktivni unutar kluba već duži period.

Isti su, pozivajući se na legitimnost i statut, namještenim glasovanjem i bez prava na raspravu, na sastanku Koalicije Udruga Mladih 13.10.2014. odlučili obustaviti rad kluba, kako bi ugasili ciljeve ove inicijative i kluba Kocka u vidu nekih privatnih interesa.

Osobe koje sada preuzimaju klub su iste osobe koje su i dovele do ovog stanja kojeg smo pokušavali sanirati cijelu tekuću godinu i ostavljale klub u financijskim poteškoćama u kakvim smo ga zatekli.

Kanali kluba Kocka su u ovom trenutku jedino što imamo i osjećamo se dužni obavijestiti vas, kao publiku, o razlozima zatvaranja jedinog alternativnog mjesta u gradu."