Igram da ne ostarim: Codenames

 „Bura is coming“, upozorio bi GRRM da je iz naših krajeva. „You know nothing George R.R. Martin.“

Dok je u zapadnim zemljama trend društvenih igara odavno u porastu, kod nas je tek nedavno doživio pravi bum. Razne udruge intenzivno rade na promicanju kulture igranja stolnih društvenih igara diljem Hrvatske, pa je tako Udruga F&ST šest puta održala Dan Društvenih Igara na raznim splitskim lokacijama, a 50-ak puta večer modernih društvenih igara Ajmo Se Igrat! u Klubu Zona (ex Info Zona). 


Što to privlači mahom mlade ljude da subotnju večer, umjesto u lokalu, provedu uz igre? Neke činjenica da svoje slobodno vrijeme provode aktivno, bilo s biranim društvom ili s novim ljudima, dok drugi vole izazove i treniranje moždanih vijuga, a treći uživaju u nadmetanju s prijateljima ili pak kooperativnom pothvatu protiv igre. No, svi koji su ih probali, slažu se u jednome: društvene igre su jednostavno prezabavne! Dok se u ovo ne uvjerite sami, mi ćemo vam približiti neke od popularnijih naslova.

 U prvom broju Igram da ne ostarim prezentiramo možda najigraniju igru na našim događajima: Codenames
Codenames je igra asocijacija za 4 do 8 igrača. Igrači se podijele u dva tima (crveni i plavi), a svaki tim izabere glavnog špijuna. Na stol se poslože kartice s 25 pojmova. Devet kartica predstavlja kodna imena jednog tima, osam drugog, a ostale neutralne pojmove. No, samo glavni špijuni imaju pristup ključu pomoću kojeg znaju koje se riječi odnose na njihov tim. Zadatak glavnog špijuna je smisliti dovitljivu asocijaciju u vidu jedne riječi koja će pomoći suigračima da pogode što više pojmova, pri tome pazeći da ne «ubodu» protivnički pojam, neutralnu riječ ili ubojicu – pojam koji morate izbjeći pod cijenu poraza.


Glavni špijun crvenog tima daje asocijaciju "glazba, 3" nadajući se da će njegovi suigrači prepoznati pojmove concert, dance i opera.

Čarolija je u tome što je doživljaj same igre poprilično ovisan o sudionicima. Igrate s prijateljima? Asocirajte ih na neku zajedničku dogodovštinu. Kolegama s posla ili faksa? Vaš šef ili profa mirišu baš kao i par pojmova koje gađate. Ili ste sjeli za stol s ljudima koje nikada prije niste vidjeli? Gladni ste i baš biste mogli ovih 5 pojmova povezati s pašticadom... Jednostavna pravila, trajanje od 15-20 minuta i veliki potencijal za urnebesnu zabavu garantiraju velik broj odigranih partija jer jednom kad krenete, teško da ćete stati.

Ako vam ne leži engleski jezik, tu je i slikovna varijanta igre – Codenames: Pictures, u kojoj se umjesto kartica s riječima, na stolu nalaze zanimljive ilustracije. S druge strane, postoji i verzija igre za punoljetne – Codenames: Deep Undercover s nešto eksplicitnijim pojmovima primjerenijim odraslima. Koju god varijantu igre odabrali, bez sumnje ćete se vrhunski zabaviti!

Sljedeća prilika da zaigrate ovu ili neku od stotinjak drugih igara je na trećoj konvenciji FantaSTikon  17. – 19. ožujka u prostorijama FESB-a. Osim zanimljivih predavanja, radionica i zabavnih interaktivnih sadržaja, tijekom sva tri dana posjetiteljima će na raspolaganju biti igraonica u prostranom i ugodnom prostoru te volonteri spremni da vam prezentiraju svaku igru koja vam zapne za oko. Ajmo se igrat!

Piše:Gordan Radobolja (Udruga F&ST)