Igram da ne ostarim: Strašne žene

Na idućem izdanju Večeri modernih društvenih igara "Ajmo Se Igrat!", koje će se održati u subotu 21. travnja u prostoru Kluba Zona na Šperunu, za vas spremamo posebnu poslasticu. U sklopu aktivnosti "Nauči Novu Igru" moći ćete isprobati kartašku igru "Strašne Žene / Fierce Women". Njezini kreatori su prije nekoliko tjedana uspješno zaključili Indiegogo kampanju kojom su prikupljali sredstva za izdavanje te će svatko tko je podupro kampanju imati priliku zaigrati svoju kopiju igre već u lipnju. Dotad nemojte propustiti ovo ekskluzivno predstavljanje te ako vam se igra svidi, a garantiramo da hoće, naručite i vi svoj primjerak ovdje (još je uvijek "In Demand"). U subotu će se igrat četiri partije, a zainteresirane za isprobat igru molimo da se prijave na  FB eventu i tako osiguraju mjesto za stolom.

            Dakle o čemu se radi? "Strašne žene" je edukativna i dinamična igra koja vas upoznaje sa ženama koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti. Na zabavan način temu rodne ravnopravnosti ‘spušta’ s razine političkih floskula u svakodnevni život i čini vidljivim postignuća 'strašnih žena' koja mogu poslužiti kao inspiracija svim drugim ženama, djevojkama i djevojčicama u njihovom poslovnom životu, kao i pri odabiru zanimanja i školovanja. Sastoji se od 56 karata na kojima su ilustracije portreta i kratke biografije žena koje su doprinjele razvoju društva u područjima znanosti, kulture, politike, umjetnosti i ljudskih prava te 8 dodatnih karata akcije koje po potrebi dodaju kompleksnost igri. Može ju igrati 2-5 igrača/ica, a pravila su vrlo jednostavna pa "Strašne žene" mogu igrati i najmlađi, od 5 godina starosti nadalje. Zbog svoje edukativne komponente te prilagođenosti svim uzrastima igra je također pogodna za korištenje u nastavi ili na radionicama.

 

Igra je realizirana u suradnji s osam domaćih ilustratorica (Sanja Stojković, Rina Barbarić, Tea Šokac, Željka Tkalčec, Ana Kovačić, Ivana Štrukelj, Branka Hollingsworth i Nataša Rašović), te spisateljem i programerom Želimirom Perišem, a osmislila ju je udruga  Prostor rodne i medijske kulture ‘K-zona’ najpoznatija po nezavisnom mediju VoxFeminae.net i Vox Feminae festivalu kroz koje  već 12 godina  sudjeluje u promicanju ideja i postignuća pojedinki, pojedinaca i inicijativa na poljima rodne ravnopravnosti, društvene pravednosti i nezavisne kulture. Naziv igre dolazi od naziva istoimene rubrike na portalu VoxFeminae.net koja je prepoznata kao jedna od najpopularnijih, a čiji edukativni tekstovi ističu žene koje su zadužile svijet svojim djelovanjem. “For most of history, Anonymous was a woman”, napisala je Virginia Woolf, a istinitost ovih riječi potvrđuje se svaki puta kada nekoga upitate da nabroji 5 fizičarki, redateljica ili filozofkinja. Iz tog razloga je i cilj ove društvene igre razbiti rodne stereotipe i predrasude o sposobnostima, interesima i postignućima žena te učiniti njihov rad vidljivim.

Piše: Toni Lozančić & K-zona

fotografije: K-zona