Vodič Gault&Millau: "Zora bila" najbolje ocjenjeni restoran u Splitu

U prodaju je pušteno prvo izdanje hrvatskog tiskanog gastro-eno vodiča Gault&Millau, u kojem su bez iznenađenja najboljim restoranima proglašeni šibenski Pelegrini i rovinjski Monte, koje već krase i Michelinove zvjezdice. Na svečanoj promociji vodiča dodjeljene su i nagrade najboljim pojedincima, a u Split su otišla dva nacionalna priznanja. Najboljim u kategoriji POP (koje se dodjeljuju "pristupačnim i trendi ugostiteljskim objektima koji su stvoreni za uživanje") proglašena je slastičarnica Oš' kolač iza koje stoji Tea Mamut, a titulom najveće mlade nade okrunjen je chef Duje Kanajet iz Artičoka.

Vodič Gault&Millau ispravio je i nepravdu prema restoranu Zora bila koji je sa Žnjana prošlo ljeto preselio u kompleks na Bačvicama. Ovo mjesto, iako već nekoliko godina u samom vrhu splitske gastro scene, kritičari i mediji često potpuno nepošteno zaobilaze, pa je ugodno iznenađenje vidjeti da je Zora bila koju vode Sandra i Dane Tahirović najbolje ocjenjeni restoran pod Marjanom s ukupno 14 od 20 mogućih bodova.

S bodom manje slijede Perivoj kojeg vodi mladi chef Luka Vulić, te legendarni Noštromo Zlatka Marinovića. Ukupno 12 do 20 bodova dobili su Dvor i Artičok, a po jednu kuharsku kapu, odnosno po 11 ili 11,5 bodova dobili su Bokerija, stobrečka konoba Nikola, te Augubio Congo. Od splitskih restorana u POP kategoriji preporuku su uz Oš' kolač još dobili Bokamorra, Corto Maltese i Uje oil bar.

Na svečanoj promociji vodiča najboljim chefom godine proglašen je Vjeko Bašić iz konobe Boba (Murter), u kategoriji 'chef sutrašnjice' slavila je Ana Grgić iz zagrebačke Esplanade, dok najbolju tradicijsku hranu priprema Branimir Tomašić u Maloj Hiži (Čakovec).

Iako u prvom izdanju vodiča Gault&Millau nedostaje nekoliko ugostiteljskih objekata iz Splita koji su zaslužili svoje mjesto među odabranima vrijednosni sud stručnog žirija, nakon što je to napravio i Michellin, potvrdio je kako velik broj splitskih restorana i chefova o kojima neprestano čitamo ipak ne vrijedi onoliko za koliko se prodaju. Bilo je i vrijeme da ih netko stavi gdje im je mjesto!