Zašto Split nema restoran s Michelinovom zvjezdicom?

Restorani "Dvor", "Kadena", "Zoi" i "Zrno soli", te konoba "Fetivi" u Bib kategoriji, jedina su splitska gastro odredišta uvrštena među preporuke u Michelinovu ovogodišnjem vodiču za Hrvatsku. U 2020. imamo sedam restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom, od toga dva su nova, paški "Boškinac" i korčulanski "LD". Naravno da među njima nema niti jedan iz Splita. Niti ga vidimo na obzoru. Jer za ovo priznanje potrebno je imati ono što splitskim restoranima očajnički nedostaje - strast, strpljenje i konstantu u kvaliteti.

Grad koji se približava brojci od milijun turista godišnje, što je garancija da bi restoran koji priželjkuju Michelinovu zvjezdicu zasigurno imao posla, gastronomski ozbiljno zaostaje. Razlog bi mogao biti u tome što u ovakvim objektima nema brzog ekstra profita za vlasnike, najčešće ih vode oni koji imaju svoje objekte, imaju druge poslove vezane za ugostiteljstvo, ili im služe kao trofej zbog viška novca kojeg posjeduju.

Uz to potrebno je, umjesto sezonski, konstantno raditi na razvoju kreativne i inovativne autorske kuhinje, a svoje osoblje umjesto 'hlađenja' na HZZZ-u, zimi slati na praksu u najbolje svjetske restorane.

Za razliku od Splita, u Dalmaciji ima pozitivnih iznimki. No sudeći po ovogodišnjem vodiču ne bi nas čudilo da su inspektori napravili običan copy/paste prošle godine. Jer ne samo da je dio preporučenih mjesta u dosta lošoj formi, već se među izdvojenima ne nalaze apsolutni gastronomski autoriteti. Pa tako u vodiču nema ni spomena hvarskog "Laganinija" u kojem šefuje Hrvoje Zirojević, pa ni Ante Udovičića koji kuha u sutivanskog hotelu "Lemongardenu".

 

1* ZVJEZDICA 2020.
360, Dubrovnik, chef Mario Curić
Pelegrini, Šibenik – chef Rudolf Štefan
Boškinac, Stara Novalja – chef Matija Bregeš
LD Terrace, Korčula – chef Marko Gajski
Monte, Rovinj – chef Danijel Đekić
Draga di Lovrana, Lovran – chef Deni Srdoč
Noel, Zagreb, chef Goran Kočiš

 

Foto: Veronica Arevalo ("360 Dubrovnik")