Javni poziv TZ Splita služi tek kao pokriće i opravdanje

Nastup 18 sjajnih glazbenika koji sviraju pod etiketom Glenn Miller Orchestra izvodeći big band evergreene bio je prošlog kolovoza pravi dašak građanskog duha pred rasprodanim Prokurativama. Pravo osvježenje u gradu koji u ljetnim mjesecima postaje zagušen brojnim pub crawl turama, a raznolikom se može nazvati tek fast food ponuda.

No splet okolnosti po kojima je organizatoru iz udruge „Picaferaj“ dijeljena financijska podrška još jednom je pokazao kolika je zapravo formalnost Javni poziv kojeg raspisuje Turistička zajednica Grada Splita. Formalnost koja u konačnici može biti stroga, a i ne mora, što je pokazalo ovo otkriće Slobodne Dalmacije.

Pokušajte ovo pratiti.  Prvo je 50 tisuća kuna odobreno za jedan projekt „Picaferaju“, pa je nakon samo mjesec dana taj iznos preusmjeren na njihov drugi projekt, no ne nakon podnesenog izvještaja o manifestaciji nego nekoliko mjeseci prije održavanja, i to ne „Picaferaju“ koji se prijavio na Javni poziv već nekakvoj zagrebačkoj agenciji , koja je pak ugovor o suradnji sklopila s trećim organizatorom (Splitskim ljetom) kojem Grad za održavanje ustupa besplatno i javnu površinu. Sve to za koncert za kojeg su se ulaznice prodavale po 150 i 250 kuna, a ako piše Slobodna Dalmacija za kojeg gradovi Pula i Zadar nisu izdvojili niti kune iz proračuna.

Jasno je da javni poziv nema snagu natječaja, no očito je da sve naknadne odluke članova Turističkog vijeća TZ-a mogu biti dijamentralno suprotne od odluka koje iste osobe donesu u siječnju za tekuću godinu. Kome takav Javni poziv onda uopće treba? Jedino gospodi iz TZ-a za pokriće i opravdanje.