Kome smeta par metara plaže za pse i osobe s invaliditetom?!

Da je Split raj za kupače i da se gotovo cijelom dužinom obalne zone može kupati odavno znaju i turisti. Gotovo, jer moramo zanemariti područje uvale Zenta, Gradsku luku do Galebova, dio Marjana oko vojske, Škver i dio Sjeverne luke (od nedavno je uređna plaža na Stinicama). Sveukupno je to cca. 11 kilometara obale.

Profili plaža variraju, od pješčanih i šljunčanih plaža na kojima kupači svakodnevno traže mjesto za stavit šugaman, sve do sika i mulova za one koji vole tišinu i osamu, a ulazak u more im ne predstavlja problem. Reklo bi se za svakoga po nešto...

Ali dvije skupine kupača nema tu privilegiju otići na bilo koju plažu, u slučaju da je „njihova“ popunjena. Već pogađate, riječ je o invalidnim osobama i vlasnicima četveronožnih ljubimaca.

U Splitu za sada postoje dvije plaže za osobe sa invaliditetom, ukupne dužine 70 metara. Potpuno su prilagođene za ulazak i izlazak iz mora, te sam dolazak na plažu. Prva se nalazi u blizini Bena i duga je 30 metara, a druga na Žnjanu zauzima 40 metara platoa. No na žalost tih niti stotinu metara nije dovoljno.

Uzrok tome su pojedinci koji olako koriste takve plaže zbog lakšeg ulaska u more ili blizine parkinga, nesvjesni da su plaže za njih udaljene tek nekoliko metara hoda. U Splitu je 55 metara obale rezervirano za vlasnike s psima, raspodjeljenih na dvije plaže.Vlasnici četveronožnih ljubimaca bi nam mogli ispričati istu ili sličnu priču. Posebice na Duilovu, novoj plaži dužine 35 metara, na kojoj su postavljeni i šatorčići za ljubimce, iz kojih često umjesto šapa i repova vire ruke i noge. Na 20 metara plažice na Kašunima, odvojene od plaže na kojoj se kupaju roditelji sa djecom, smjestila se kultna i u zadnje vrijeme aktualna pseća oaza.  Odobrena od strane grada i označena pločom. Sve do nedavno... Sve dok nekome nije zasmetala.

Dok se, nazovimo ga Nepoznati Netko, nije odlučio proširiti. Pitam se što je s ovim činom htio dokazati? Maknuti pse sa svoje plaže? A možda mu je i to malo pa skine ploču sa oznakom plaže za osobe sa invaliditetom.

Da uz put uzme i njihov invaliditet?