Štandovski tumor se širi

Ovih dana svjedočimo još jednoj uzurpaciji javnog prostora. Đardin, mjesto opuštanja i pronalaska mira od gradske vreve, sada je dijelom zauzet štandovima u sklopu sajma „Dalmacijo, sve ti cvitalo“. Kada bi se barem radilo o autohtonom sajmu sastavljenom isključivo od artikala poput meda, pršuta, sira itd., šteta možda i nebi bila tako velika. No pored svega nabrojanog, slučajni prolaznici tamo mogu nabaviti još razne „đinđe“. Od modernog posuđa, pa sve do ortopedskih uložaka. Stoga si s punim pravom postavljamo pitanje odakle ikome pravo da sa takvim sadržajima naruši još jedan u nizu gradskih lokaliteta. Kao da sama Riva, Marmontova, a posebno pazar, nisu već dovoljno unakaženi takvim sadržajima. 

Kad smo već kod pazara, ne možemo ne primjetiti sve lošije stanje u kojem se nalazi. Koncesionar Hippos očito ne ulaže ni najmanji trud kako bi barem malo osuvremenio taj prostor i uklonio crvenilo sa lica svih Splićana koji onuda svakodnevno prolaze. Ispucali asfalt, pokidani suncobrani, prljave tezge, niz oronulih štandova sa trulim plastičnim pokrovima, sve to karakterizira prostor koji se naslanja direktno na spomenik nulte kategorije pod UNESCO zaštitom.  Stoga se nadamo da takav odnos prema jednom od najbitnijih gradskih prostora neće potrajati zauvjek. 

Primjedbe također idu Gradu koji preliberalno dozvoljava korištenje svog prostora. Neke granice, kako prostorne tako i dobrog ukusa, moraju postojati. Ne želimo da turisti dolaze u grad zbog njima „egzotičnog“ nereda, već zbog onih stvari koje stvarno vrijede, a koje ponekad potpuno padaju u drugi plan.