Za zatvaranje 'Centrala' najmanje su krivi građani

Danas 2. prosinca u kinu "Central" održavaju se zadnje projekcije prije negoli filmove zamijeni teška mašinerija koja će nam na istom mjestu do prvih ljetnih dana omogućiti da Split dobije još jedan noćni klub. Ali čemu tuga... zar niste čuli kakav će to klub bit? Na dvi etaže. S velikim VIP dijelom. Ala gule!

Tom prigodom Snježana Kuzmanić, direktorica Ekrana, objavila je 'svečarsku' akciju: besplatno dijele ulaznice za tri filma koja su se i zadnjih šest dana prikazivala u istom kinu u istom terminu. Prateći rad "Ekrana" posljednjih 15-ak godina naravno da se nismo začudili što nije organizirana neka retrospektiva filmova koji su punili "Central" ili osmišljen poseban program. Za njihove ambicije i ova akcija ravna je spektaklu.

Tužno u ovoj priči je jedino to što iz "Ekrana" za propast "Centrala" otvoreno krive Splićane i Splićanke. Bez imalo pretjerivanja, imati prazno kino opremljeno najnovijom tehologijom u samom centru grada mogu samo nesposobnjakovići. Nazvao bi nepristojnim očekivati da će broj posjetitelja rasti nakon što godinama ne ulažete u promociju i marketing, filmove prikazujete u neprimjerenim terminima, zbog uštede struje palite samo prednje zvučnike, a na premijerama kino hitova (npr. najnoviji film o Jamesu Bondu) prodate 10-ak ulaznica.

Pokušajmo se igrati prognozera pa prepostaviti da će sugrađani uskoro biti krivi i za sablasno prazno ljetno kino "Bačvice". Jer nakon što završi Festival mediteranskog filma Split, koji svaku večer rasproda gledalište, umjesto da zarađuju vreću novaca od lokacije koja je sama po sebi turistička atrakcija (ako već život u gradu moramo gledati jedino kroz prizmu ove gospodarske djelatnosti), rijetko tko zna da se projekcije na tom mjestu ljeti uopće održavaju. A jesu gotovo svaku večer...

Sasvim je jasno da je lakše živjeti od najma, nego od vlastitog rada koji je osnovna djelatnost i to je legitiman potez svakog privatnika. No molimo "Ekran" da za svoje poslovne odluke krivnju ne prebacuju na građane kojima se ionako iz godine u godinu otima normalna svakodnevnica u korist tuđeg zgrtanja novca.

Jer nemojte misliti da je to sve. U neposrednoj blizini Dioklecijanove plače do ljeta se (po informacijama koje imamo) otvaraju još dva noćna kluba(?!), čime će Split doći sasvim blizu onog čemu streme u Banovini - prava party destinacija. Tvornica novca u kojoj prednost pred Splitskim ljetom imaju pub crawl ture i šuškanje beštekom, u kojoj restorani bez kazne zatvaraju svoja vrata s prvim kišama, parkirna mjesta stanara za sitniš zakupljuju ho(s)teli, a javne površine dodjeljuju se podobnim ugostiteljima i tvrtkama u svim mogućim prilikama tijekom godine.

Za ponosnu titulu party destinacije nedostaju nam tek striptizete koje prolaznike vuku za rukav i siroti tamnoputi prodavači lažnih louis vuitton torba.

Al' nemojmo biti nestrpljivi... pomalo.