19. Međunarodni zborski festival „Cro Patria“ u Splitu 27. i 28. studenog 2015.

19. Međunarodni zborski festival „Cro Patria“ održat će se u Splitu 27. i 28. studenog 2015. godine. Festival se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a projekt su podržali i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, Ministarstvo kulture RH, Splitsko dalmatinska županija  te Turistička zajednica grada Splita.

U sklopu festivala održat će se koncerti, natjecanja, ali i seminar vokalne tehnike i zborskog dirigiranja pod vodstvom renomiranog zborskog dirigenta Ambroža Čopia iz Slovenije. „Cro Patria“ započinje upravo njegovim seminarom u Glazbenoj školi „Josip Hatze“ u ranim popodnevnim satima.

Ambrož Čopi studirao je kompoziciju i klavir na ljubljanskoj Glazbenoj akademiji na kojoj je diplomirao 1996. godine u klasi Dane Škerla, a poslijediplomski studij završio je u klasi Uroša Rojka. Nastavnik je u Umjetničkoj gimnaziji u Kopru od 1999., a kao zborski dirigent djeluje na Glazbenom i baletnom konzervatoriju u Ljubljani. S velikim uspjehom vodio je Komorni zbor Iskra Bovec, Komorni zbor Nova Gorica, Mješoviti zbor Obala Koper, Akademski zbor Sveučilišta Primorska, Mladi mješoviti zbor, zbor Umjetničke gimnazije Koper i komorni orkestar „Vladimir Lovec“ s kojima je tijekom godina osvojio brojne nagrade i priznanja. Dobitnik je nagrade Mladi glazbenik, Prešerenove nagrade Sveučilišta u Ljubljani, nagrada Općine Bovec, Zlatne medalje Sveučilišta Primorska, dvije nagrade Općine Koper i Gallus medalje, što je najviša nagrada na području glazbenog djelovanja u Sloveniji. Uspješan je i kao skladatelj te je mnogo puta nagrađivan na skladateljskim natjecanjima.

Večer je rezervirana za „okršaj“ zborova. U petak, 27. studenog 2015. u crkvi Sv. Dominika u 19 i 30 održat će se natjecanje u kategoriji obaveznih skladbi (A) i u kategoriji slobodno odabranog programa (B). Natjecanje je otvoreno za sve ljubitelje zborske glazbe uz slobodan ulaz. Ako se u petak nalazite bliže Klisu, možete posjetiti koncert Mješovitog zbora Obala Koper iz Slovenije, koji pod vodstvom dirigenta Sebastijana Vrhovnika nastupa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u 18 sati.

Subota, 28. studenog 2015. donosi bogati program. Sudionici seminara nastavljaju upijati znanje od Ambroža Čopia, a zboraše i publiku očekuju još dvije etape natjecanja. U 10 sati u crkvi Sv. Dominika održat će se natjecanje zborova u kategoriji slobodno odabranog programa (B), Musica Sacra (C) te u kategoriji Dječji zbor (D). Završna svečanost i dodjela nagrada očekuje nas istog dana u 19 i 30 u Domu OSRH Lora na Poljudu. Posljednji koncert obuhvaća Grand prix natjecanje, svečanu dodjelu nagrada i koncert zbora Cappella Odak pod vodstvom Jasenke Ostojić. Dirigentica Jasenka Ostojić jedna je od članica žirija, a njezin zbor tijekom festivala poslužit će i kao demonstracijski zbor polaznicima seminara.

U svjetskim razmjerima „CRO PATRIA“ je jedinstven projekt koji promovira zborsko pjevanje i suvremeno zborsko stvaralaštvo, a održava se u organizaciji Glazbene mladeži Split. Riječ je o međunarodnom projektu u kojem sudjeluju zborovi, skladatelji, pjesnici, članovi ocjenjivačkih sudova kako iz Hrvatske, tako i iz mnogih zemalja svijeta. Na festivalu je do sada sudjelovalo više od 100 skladatelja, 100 zborova i 80 pjesnika.

Glazbena mladež Split, kao organizator, dobila je najveću nagradu struke, podršku Društva hrvatskih književnika te nagradu Vatroslav Lisinski – Hrvatskog društva skladatelja. 2015. godine „Cro Patria“ dobitnik je EFFE etikete (Europa for festivals, festivals for Europe) Europske Asocijacije Festivala, čiji znak u zaglavlju festivala jamči kvalitetu sadržaja i produkcije. Kako bi opravdala dano povjerenje Glazbena mladež Split, na čelu s predsjednikom mr. sc. Marijom Krnićem, ove godine naročito se ističe bogatstvom programa.

Više o samom festivalu možete pročitati i na web stranicama www.cropatria.com