Cirkuske predstave u Domu mladih

Cirkus Kolektiv vas poziva na još jedno izdanje Ciklusa predstava suvremenog cirkusa u Domu mladih.

Program se provodi u različitim prostorima Doma mladih, koji se proteklih 40 godina dugotrajnim procesima polako kultivira i afirmira iz napuštenog gradilišta u kulturno-društveni centar i mjesto u kojem stanuje nezavisna kultura i inovativno umjetničko stvaralaštvo.

24.07.2020. u 21:30 @ Mala scena Doma mladih
 

/// Delia Ceruti - Jasmani

Predstava je inspirirana mnogim kontradiktornim očekivanjima koje društvo postavlja ženama. Autorica se u izvedbi bavi setom pravila koje društveno prihvaćena žena mora slijediti. Obavezno biti u formi, ali ne previše, jer to nije dovoljno ženstveno. Držati do sebe, ali ne šminkati se previše, i istovremeno, ne biti previše muškobanjasta. Ostariti elegantno. Ponašati se u skladu sa svojim godinama, ali zadržati mladenački izgled što je duže moguće. Pritom ne djelovati previše nezrelo. I tako dalje...

Umjetnica performans izvodi viseći na kosi, što je stara kineska cirkuska disciplina koja se od početka 20. stoljeća do danas gotovo i nije promijenila, a čija je osobitost da izvođačica prilikom izvedbe neupitno osjeća određenu količinu fizičke boli. Odabir tehnike "hair hanging" metafora je za bol koja je neizbježno prisutna u životima žena zbog bioloških, društvenih i drugih razloga. Bol u predstavi označava mnoge neugodne restrikcije koje stoljećima obilježavaju živote žena, ali joj umjetnica pristupa i kao poticaju za kreativne promjene i pobunu.

/// Rollmeknot (Gaia Santuccio i Georgina Cassels) - Tiramisu

Rollmeknot je naziv za duet cirkuskih umjetnica iz Italije i Velike Britanije koje su provele dva tjedna na rezidenciji u Cirkus Kolektivu i fokusirale se na izradu predstave o dvije žene.
Prikazat će svoj rad u nastajanju čiji se koncept oslanja na našu urođenu, prirodnu potrebu za povezanošću, ravnotežom, međuovisnošću i identitetom.

------------------------------------------

Ulaz na obe predstave je besplatan, uz obavezno poštivanje mjera za sprječavanje širenja nove bolesti COVID-19. Broj mjesta je ograničen, a obavezno je rezervirati svoje mjesto putem obrasca: https://forms.gle/CaYuT1yQiLko5zabA ili na broj telefona +385989685379.

Program je sufinanciran od strane Ministarstva kulture i Grada Splita, a realizira se u suradnji s Multimedijalnim kulturnim centrom Split. Rad Cirkus Kolektiva financiran je od strane Zaklade Kultura nova. Gostovanje kompanije Rollmeknot se odvija u sklopu Artist in residence programa.

BIOGRAFIJE:

Delia Ceruti je rođena u Bergamu u Italiji 1982. godine, a trenutno je bazirana između Velike Britanije i Španjolske. Svestrana je umjetnica koja se nakon dugog niza godina baletne karijere okrenula cirkuskom svijetu. Specijalizirana je najviše za zračne discipline vertikalnog užeta i trapeza, a bavi se i tehnikama klauna, fizičkog teatra i plesom. Od 2011. godine nastupa u profesionalnim cirkuskim produkcijama uglavnom grupno ili u duetima, a od 2017. se okreće vlastitim idejama i solo projektima. Od 2019. dio je ansambla svjetski poznatog Cirque du Soleil-a u predstavi Bazzar.


Rollmeknot:
Dolazeći iz svijeta plesa, Gaia Santuccio je studirala mimu u Moveo – Physical Theatre and Corporeal Mime Centre u Barceloni i suvremeni cirkus u
Circomedia u Bristol (2010. - 2012.).

Gaia i Georgina su se upoznale 2013. godine u National Centre For Circus Arts, u Londonu, gdje su obje diplomirale, Gaia se specijalizirala za vertikalno uže
a Georgina za cloud swing (zračna cirkuska disciplina).
Georgina je nastavila svoje usavršavanje te je završila profesionalni program u Gravity Circus Centre u Londonu, 2017. godine, gdje se usredotočila na vertikalno uže.

Umjetnice se ponovno spajaju u Budimpešti gdaje započinju svoju suradnju pod imenom "Rollmeknot", 2018. godine,
te su odabrale duet na vertikalnom užetu kao primarni predmet svog istraživanja.
Zajedno su osmislile točku u kojoj istražuju identitet i povezanost kao i niz radionica kojima podučavaju kreativno istraživanje i tehnike.
Podučavaju i nastupaju na međunarodnoj razini.