Deveta 'splitska.tiramola' u Fotoklubu do kraja godine

Naša tradicionalna godišnja izložba fotografija mladih neafirmiranih autora "splitska.tiramola" otvara se ovog petka 12. prosinca u 20 sati u galeriji Fotokluba Split u Marmontovoj ulici po deveti put, a moći će se razgledati sve do kraja godine. Na natječaj se i ovog puta odazvalo preko 100 autora mlađih od 30 godina koji se fotografijom bave amaterski ili poluprofesionalno, a upravo u "splitskoj.tiramoli" vide priliku za promocijom svog talenta.

Tema izložbe je kao i dosadašnjih godina bila slobodna, a jedini uvjet za prijavu je da su fotografije nastale u Splitu. Prijašnjih godina izloženo je bilo i nekoliko fotografija snimljenih mobitelom, a zanimljivost ove godine je da je po prvi put jednoj od odabranih 95 fotografija autor stranac koji je Split fotografirao tijekom godišnjeg odmora.

- U zadnje vrijeme često se raspravlja kakav će utjecaj imati popularizacija fotografija jer danas gotovo svatko ima nekakav fotoaparat uz sebe. Doba je Facebooka i Instagrama, preplavljeni samo "selfijima", fotografijama krila aviona među oblacima i stopalima koji se brčkaju u moru... U vremenu smo gdje je poanta dobiti što više "lajkova", a kvaliteta i kreativnost se zanemaruje.

"Splitska.tiramola" za cilj ima pokazati upravo suprotno. Zaprimljeno je puno fotografija munja što dokazuje da ima puno fotografa koji su za dobru fotografiju voljni satima stajati na kiši čekajući da munja uleti u kadar, ili onih koji vrebaju na jednom mjestu čekajući da igra svjetla i sjene odradi svoje - komentirao je autor postava ovogodišnje izložbe Stipe Marinović, Splićanin sa zagrebačkom adresom, koji je bio prvi foto volonter 2004. godine kada je portal split.com.hr pokrenut.

Na devetu "splitsku.tiramolu" se prijavilo nešto više od 100 autora, a izloženo će biti 95 fotografija od 58 autora.

Evo imena: Ivan Alebić, Frane Bačić, Josip Banović, Josipa Bilić, Roko Birimiša, Duje Bonačić, Tea Petra Božinovski, Nikola Brizić, Vedran Cvitković, Čedna Dadić, Marša Gajinov, Maja Gijevski, Matko Glibota, Klement Grgić, Marin Gudelj, Karlo Jakić, Frano Jerkan, Marija Jozić, Ash Kapriyelov, Jelena Katavić, Lucija Kolenić, Jakov Krstulović Opara, Miroslav Lelas, Goran Leš, Karlo Lozo, Zlata Lukinović, Tina Ljubenkov, Željana Matošić, Karmen Milić, Antea Mrčela, Marija Nazlić, Martina Novak, Elizabeta Pavić, Pave Pilić, Palma Poljaković, Marija Pralija, Antonella Radanović, Bruna Radelja, Ivan Rajčić, Karlo Repac, Roberta Skočić, Anđela Smoje, Kristina Soldić, Tadija Stanić, Milan Šabić, Tina Štambuk, Ivan Šušnjar, Zvonimir Terze, Andrea Topić , Benedikta Vilenica, Antonia Vodanović, Kristina Vrdoljak, Vedran Vrtlar, Martina Vuković, Katarina Vušković, Lili Zaneta i Linda Žitnik.


Nakon otvaranja izložbe, proslava se seli na Rivu, gdje "Splitski portal" časti Splićane i njihove goste velikim koncertom Natali Dizdar.

Posebnost ovogodišnje „splitske.tiramole“ je i to što će se većina fotografija moći kupiti samo dan nakon otvaranja izložbe i to na humanitarnom buvljaku udruge „MoSt“ ispred HNK.


Ovogodišnji izložbu sponzorski su podržali: Cerovski Print, Grad Split, Redak i Biberon.