Dirigentica Gianna Fratta i pijanist Ante Vetma na koncertu s Orkestrom HNK Split

Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split održat će svoj drugi simfonijski koncertom u ovoj sezoni. Izvedbom će ravnati maestra Gianna Fratta, talijanska dirigentica zavidne međunarodne karijere, a kao solist nastupit će nagrađivani mladi splitski pijanist Ante Vetma. Na programu su dva glazbena remek-djela koja spadaju u sam vrh simfonijskog repertoara, Rapsodija na Paganinijevu temu, op. 43 Sergeja Rahmanjinova i Sedma Simfonija u A-duru, op. 92 Ludwiga van Beethovena. Koncert se održava u velikoj dvorani HNK Split u petak 2. veljače s početkom u 20 sati.

Dirigentica Gianna Fratta, koju je splitska kazališna publika upoznala prošle godine kada je ravnala izvedbama opere Madama Butterfly, akademski se obrazovala, s najvišim ocjenama i pohvalama, prvo kao pijanistica i skladatelj, a nakon toga i kao dirigentica. Nakon pobjeda na brojnim talijanskim i međunarodnim natjecanjima, pijanističku karijeru nastavila je nastupima širom svijeta u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana. Kao dirigentica debitira 1998. i od tada ostvaruje suradnju s glasovitim orkestrima kao što je Berlinska filharmonija, Orkestar Rimske opere, Royal Academy of London, Kijevskim Simfonijskim orkestrom, Orkestrom d'Île-de-France... nastupajući u najznačajnijim svjetskim teatrima kao što su Carnegie Hall u New Yorku, rimski Teatro dell'Opera, Teatro Coliseo u Buenos Airesu, Smetana u Pragu, Teatro Solis Montevideo. Surađuje s brojnim proslavljenim umjetnicima: Mirella Freni, Carla Fracci, Renato Bruson, Daniele Abbado, Raina Kabaiwanska, François Thiollier, Cecilia Gasdia, Cloe Hanslip.

Ante Vetma rođen je u Splitu 1989. Glazbeno je obrazovanje započeo u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu. S najvišim pohvalama diplomira klavir 2013. na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Tijekom školovanja osvojio je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima, primjerice na međunarodnom natjecanju Mladi virtuozi u Zagrebu i Amici della Musica u Udinama 2010. Sudjeluje na majstorskim tečajevima kod svjetski priznatih pijanista i pedagoga. Prvi je pobjednik natjecanja mladih klavirista za dodjelu Vrhunske stipendije Zaklade Dr. Ing. Dino Škrapić, MBA na kojem je osvojio i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja. Finalist je prestižnog natjecanja Piano Campus u Parizu 2012, a iduće godine je nastupio kao solist uz pratnju Zagrebačke filharmonije i ravnanje Mo. Aluna Francisa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog za što dobiva i Rektorovu nagradu. Radi kao profesor klavira u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, te kao umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji u Zagrebu