Izložba planinarske fotografije “U srcu, u dahu planine, planine” u Fotoklubu Split

Tradicionalna izložba planinarskih fotografija Hrvatskog planinarskog društva „Mosor“, organizirana u suradnji  s Fotoklubom Split, otvorit će se ovog ponedjeljka 4. prosinca 2017. u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5 u 20 h. Prikladno, na 92. rođendan HPD Mosor koji dijeli jednog od suosnivača s Fotoklubom Split, prof. Umberta Giromettu.

Ova izložba planinarskih fotografija već 17 godina okuplja fotografe iz planinarskog djelokruga i na amaterski način predočava javnosti ljepote prirode i aktivnost zaljubljenika u planinu. Tako se iz godine u godinu prikazuju fotografije planinskih pejzaža, planinarenja, planinarskih događaja, alpinizma, speleologije, sportskog i klasičnog penjanja na stijene, visokogorstva, planinskog trčanja, turnog skijanja, planinske flore i faune te makro i apstraktne planinske fotografije. 

Ovogodišnja izložba svrstava fotografije u prt kategorija. Prva kategorija nosi naziv ''Blenda 22'' prema stihovima stare planinarske pjesme i obuhvaća fotografije vezane za aktivnosti u kojima je opasnost najizraženija – alpinizam, sportsko i klasično penjanje, visokogorstvo, penjanje u ledu...

Druga kategorija je ''Oku lijepo'' i okuplja fotografije koje hvataju djeliće prirodnih ljepota što mame uzdahe. Tu se nalaze pejzaži, makro i apstraktna fotografija, planinska flora i fauna.

Treća kategorija je ''Planina i mi'' koja pokazuje čovjeka/planinara u odnosu s planinom.

Četvrta kategorija je speleologija. Prikazuje fotografije snimljene pod zemljom - u planinskim prostorima skrivenim od sunčeva sjaja. 

Zadnja, peta kategorija „Via Dinarica“ prezentira prirodne ljepote i kulturno blago Dinarskog gorja koje se proteže od Slovenije do Albanije i uzduž kojeg vode tri velike staze dužine preko 1000 km (Plava uzduž primorskih brda i planina, Bijela preko najviših vrhova Dinarskog gorja te Zelena preko šumovitih, zelenih krajolika naše unutrašnjosti)

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je gotovo 800 fotografija od 76 domaćih i inozemnih autora. Svake godine zbog ograničenog broja fotografija koje se mogu postaviti u Galeriji Fotokluba Split, dio fotografija bit će postavljen i u prostorijama HPD Mosor.