Izložba “Školski list kroz godine” Vanje Škrobice

U Školi likovnih umjetnosti, u njezinoj učionici Multimedije (koja djeluje u sklopu Galerije Škola) u utorak 21. svibnja u 12 sati otvara se izložba naslovnica četrdeset i pet brojeva školskog Art lista.

Ovaj jedinstveni školski list počeo je izlaziti 1992. kao polugodišnjak, a  onda nakon tridesetak brojeva, jednom godišnje. 

Postao je pravo ogledalo škole, njezina arhiva i kronika svih događanja i promjena: uspjeha na natjecanjima, školskih izložbi, suradnji s galerijama i inozemnim školama, uspješnih volonterskih i humanitarnih aktivnosti, brojnih priznanja, zahvalnica i nagrada (Goranova proljeća. LIK, IDIVA…),….Osvrte na izložbe, fotografije, stripove, poeziju, putopise i intervjue objavljivali su ravnopravno učenici i profesori. Od brojnih izvrsnih intervjua izdvajaju se oni s Nenadom Emanuelom Vidovićem, unukom slavnog slikara E. Vidovića koji je s toplinom pričao o svojem djetinjstvu, razgovor s dipl. ing. Stankom Piplovićem koji desetljećima brine o povijesno – kulturnoj baštini našega grada, mr. sc. Mirkom Petrićem, profesorom na nekoliko hrvatskih sveučilišta koji nas je upozoravao na negativne sociološke procese, Čedomirom Butinom međunarodno priznatim fotografom i predavačem na akademijama u SAD i Pragu, Tajmom Rismomdom, dipl. arheologinjom i konzervatoricom, bivšim učenikom, pjevačem Zlatanom Stipišićem Gibonnijem i dr. U listu su prve pjesme objavljivali i dobitnici Goranove nagrade za mlade pjesnike (njih petero je iz ove škole). 

U početku je list pisan / tipkan  na starom tipkaćem stroju, stranice su rezane, lijepljene pa onda  fotokopirane u prostoriji 1,5 x1,5 m na polukatu u staroj školskoj zgradi u Ćiril - Metodovoj. Bio je potreban veliki entuzijazam da na recikliranom, doniranom zelenom, žutom i roza papiru iz "ratnih zaliha" izniknu izvrsni tekstovi, a tome u prilog govori desetak diploma koje je Artlist osvojio na državnim natjecanjima školskog novinarskog stvaralaštva (Lidrano). Zanimljivo je da su naslovnice, osim učenika, radili i profesori: Jasenka Splivalo, Slobodan Tomoć, Nikola Skokandić, Vanja Rogošić Ojdenić, Hana Letica, Julijana Voloder, Stjepan Ivanišević, Miro Radeljak itd.

Mnogi učenici - suradnici danas su grafički dizajneri, slikari, kipari, vrsni fotografi, profesori, filmaši, glumci... Profesorica Vanja Škrobica bila je urednica 40 (od 45)  brojeva, a autor naslovnice 45. broja je Hrvoje Zuanić, dipl. dizajner vizualnih komunikacija koji je postavio izložbu.

Oni koji rade u medijima najbolje znaju koliko je umješnosti potrebno, koja je potrebna brzina djelovanja, kakva je spretnost nužna u sakupljanju i selekciji materijala da bi se opstalo. Ovaj školski list doživio je dvadeset sedam godina i time je postao svjedok života jedne škole i razvoja hrvatskog školstva.

Izložba se može pogledati do 30. svibnja.

Svi brojevi Art lista podignuti su na www.umjetnicka.com