Izložba video instalacija The Exhibition project u galeriji Muzeja Grada

 

The Exhibition project produciran od strane umjetničke organizacije Squarehead Productions podrazumijeva seriju izvedbenih instalacija koja uključuje cirkuske umjetnike koji prolaze kroz dugotrajnu reinterpretaciju svoje prakse temeljene na fizičkim vještinama tijekom perioda do četiri sata u izložbenom prostoru ili na site specific lokacijama.

Umjetnički koncept spaja cirkusku izvedbenu umjetnost i formu izložbe - svaki umjetnik je prezentiran kao zasebna umjetnička instalacija - galerijski eksponat u vidu aktivnog ljudskog tijela koje tijekom više sati izvodi jednu repetitivnu ili kontinuiranu radnju tijekom cijelog trajanja izložbe.

Ovaj projekt je pokušaj da se otkriju individualci koji stoje iza varljive površine savršenosti cirkuske discipline. Dislokacija cirkuske vještine, iz mjesta fokusiranog na instantni heroizam do ekstremnog rastezanja izdržajne performativne instalacije, izaziva shvaćanje i poimanje zabave u izvedbenim umjetnostima prezentirajući surovu realnost potaknutu izvedbom umjetnika.

Izložba video instalacija The Exhibition project u galeriji Muzeja Grada može se pogledati u periodu od 22.10.2021. do 26.10.2021., svakim radnim danom ujutro 10.00 - 13.00 sati i popodne 16.00 - 18.00 sati, a vikendom 10.00 - 14.00 sati.

Osim toga, u petak, 22.10.2021., u 17 sati, u galeriji Muzeja Grada na neformalnom otvaranju izložbe posjetitelji će moći upoznati umjetnike  i direktno od njih saznati više o projektu.

Finalna izvedba/performans će se održati uživo, 26.10.2021. na Peristilu, Split. Točno vrijeme izvedbe biti će naknadno objavljeno.

Informacije o događaju se mogu pronaći na linku https://tinyurl.com/27kcd52k.

Video instalacija postavljena u galeriji Muzeja grada i izvedba su dio cjelokupnog rezidencijalnog boravka umjetnika u organizaciji udruge Cirkus Kolektiv - udruge za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse.
Rezidencija se provodi u sklopu programa Collaboration laboratory for interdisciplinary practices, regionalnog partnerskog projekta u kojem sudjeluju organizacije Cirkus Kolektiv - udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse (Split), Cirkorama (Zagreb), Tuzla live (Tuzla, BIH) i Anazitites Theatrou (Thessaloniki, Grčka).

U nedjelju, 24.10.2021. U 17.00 na Maloj sceni Doma mladih, dvije umjetnice iz skupine će održati radionicu stojeva. Prijave su otvorene za sve zainteresirane, a više informacija se nalazi na linku https://tinyurl.com/sfurje2n.

Program se provodi uz financijsku podršku Teatroskopa (South-Eastern European Network for Performing Arts), Zaklade kultura Nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Splita, Splitsko – dalmatinske županije i Acción Cultural Española AC/E.