Josip Knežević izlaže u Galeriji Kluba Kocka

U sklopu programa qIZLOŽBE  u petak, 17. ožujka u 20 sati u Galeriji Kluba Kocka, Dom mladih, Split, otvara se izložba Nominis 0.123# autora Josipa Kneževića. Rad je inspiriran pop kulturom, internetom, videoigricama, sci-fi i fantasy filmovima i serijama kao i dragom. U galerijskom prostoru manifestira se kao instalacija koja se sastoji od video radova i materijala korištenih u procesu nastanka Nominis.

Izložba se može razgledati radnim danom od 20:00 do 23:00 do 24.ožujka.nakon samog otvaranja druženje se nastavlja na ZVJERINJAKU u Klubu Kocka.

Josip Knežević nedavno je diplomirao na studiju Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Rad Nominis 0.123# inačica je njegovog diplomskog rada Nominis 0.00# koju imamo priliku vidjeti u Galeriji Kluba Kocka, Dom mladih, Split od 17. do 24. ožujka.  Izloženi rad prostorna je instalacija koja se sastoji od video performansa i materijala (objekata) iz samog procesa nastanka fikcijskog lika_ice - Nominis, alter ega umjetniku. Nominis sama stvara sebe kroz izmišljene online profile i/ili profile u igrici, koje vidimo na monitorima u galerijskom prostoru, koji ovom prilikom podsjeća na improvizirani studio kakvog vlogera_ice ili inluencera_ice. Nominis je u stalnom procesu editiranja, onog digitalnog, ali i onog materijalnog kroz prekrojavanje kostima i drugih radnji koje se poduzimaju oko nje i njenog okoliša. Ona se nalazi u stanju stalne nedovršenosti.

Otvaranje izložbe zakazano je za petak, 17. ožujka u 20 sati. Nakon otvaranja, s početkom u 20 sati druženje se nastavlja u Klubu Kocka na ZVJERINJAKU. Na partiju nastupaju mlade snage hrvatske klubske scene, kolektivi Prednjačenje (ST) i Heartskomerz (ZG) čiji je član i sam umjetnik.

qIZLOŽBE redovni su program kolektiva queerANarchive koji doprinosi formiranju queer diskursa u gradu Splitu.

queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice i retradicionalizacije društva bavi se partikularnostima queer kulture.

Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid, Madrid (2013.). Activist in Residence u Baltic Art Center, Visbyju (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.), What’s Masc u Berlinu (2022.) te konferencijama Unstraight Museum Conference, Stockholm (2016.), Organ vida, Zagreb (2017.) i Queering Memory ALMS Conference, Berlin (2019.).

Kolektiv je članica Platforme Doma mladih i platforme LGBT centra Split.

 

Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program qIZLOŽBE financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Split.