Makarska nema kino, ali ima festival

Aktualni hrvatski predsjednik Ivo Josipović rodom je iz malog mjesta pokraj grada Makarske - Baške Vode. Činjenica da je odlučio svojim visokim pokroviteljstvom nagraditi osnivanje festivala dokumentarnog filma u svom rodnom kraju stoga nikoga nije začudila. No, građani Makarske ostali su malo iznenađeni kada je predsjednik javio da će biti spriječen svečano otvoriti festival. Tu čast prepustio je oministru turizma Darku Lorencinu.

Inspiriran gore navedenim saznanjem da je predsjednik rodom s Makarske rivije, Darko Lorencin započeo je svoj govor na otvorenju prvog izdanja festivala 'DokuMA'. Sve je proteklo u ležernom tonu. Nakon što je pozdravio nazočne koji su se u velikom broju okupili na trgu fra Andrije Kačića Miošića, dobrodošlicu je veleposlaniku Republike Češke Martinu Košatki, zamjeniku veleposlanika i savjetnku Veleposlanstva Republike Poljske Grzegorzu Gawinu zaželjela voditeljica i glumica Iva Visković.

Festival je otvoren projekcijom filma 'Češki San', a budući da će prikazano biti još osam dokumentaraca iz te zemlje, Republika Češka postala je zemlja partner festivala. 500-tinjak okupljenih gledatelja razmjenjivalo je komentare i emocije koje je iz njih izvukao film s temom konzumerizma. Najveće iznenađenje za njih usljedilo je odmah po završetku projekcije, kada je pred njih stao redatelj Filip Remuda.

Voditelj je ohrabrivao publiku da postave pitanja kreatoru ovog itekako uspješnog filma. Na prvo pitanje od začuđenih gledatelja malo se čekalo, a kasnije su građani već skupili hrabrost i razgovarali s redateljem kao da pričaju s prijateljem na kavi. Remuda je i odgovarao na pitanja u istom tom tonu, na tečnom Hrvatskom jeziku kojeg je naučio kao stalni gost makarskih plaža.

Organizatori već sada imaju planove za sljedeća izdanja festivala. Svake godine druga država će biti zemlja-partner, a za sada su redatelji Josip Vujčić, Jadran Puharić, Kristina Kumrić i ilustratorica Maja Marković zadovoljni kako se njihov prvijenac festival razvija. Za komentar o festivalu upitali smo šeficu ureda za gostoprimstvo Leu Mijačiku i jednog od glavnih organizatora Josipa Vujčića, koji su izrazito zadovoljni festivalom.
- Kada me Jadran Puharić nazvao da surađujem s njim na ovom festivalu, odmah sam postala uzbuđena jer je tu ipak riječ o mom rodnom gradu kojem na ovaj način mogu doprinjeti. Svi smo puni entuzijazma, a najviše od svega mi je drago vidjeti ljude s kojima sam surađivala na drugim festivalima - rekla je Kumrić.

Vujčić je dodao kako već sada postoje želje i ideje za idući festival.
- Htjeli bismo proširit ovu manifestaciju da traje jedan dan više nego ovogodišnja, te bismo željeli nastaviti sa zemljama partnerima. Za sljedeću godinu idealna bi bila Poljska, a također bismo htjeli da svaku večer imamo premijere hrvatskih hit filmova. Ono što za sada znamo je da ćemo maksimalno optimizirati dnevne uvjete na način da ćemo ove godine vidjeti koje lokacije najviše odgovaraju za održavanja projekcija i potom ćemo te lokacije koristiti i ubuduće. Željeli smo uvesti i glazbene sadržaje, a uglavnom idemo s cijem da napredujemo i da festival iz godine u godinu raste - kazao je Vujčić.

Brojni poznati filmaši kroz iduća tri dana održati će svoja predavanja, a filmovi su raspoređeni na dnevne i noćne projekcije. U gradu pod Biokovom do nedjelje će se prikazati ukupno 38 dokumentaraca. Inače, ovaj grad poznat je i po tome što nema funkcionalnu kino dvoranu, zbog čega je festival dokumentarnog filma već od starta osuđen na izvrstan prijem kod građana i turista.

Organizatori su posebno ponosni na hit film "Obnaženi narod" koji je dijelom snimljen na Makarskoj rivijeri, a koji se bavi tematikom čeških turista na odmoru u Hrvatskoj. Svi zainteresirani detalje o prikazivanjima projekcija mogu pronaći na Internet stranicama DokuMA-e.