Nagrađivana drama Kolovoz u okrugu Osage u izvedbi GDK Gavella gostuje u HNK Split

Kolovoz u okrugu Osage, Pulitzerom nagrađena drama suvremenog američkog glumca i dramatičara Tracyja Lettsa u izvedbi Gradskog dramskog kazališta gostovat će na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u subotu 24. ožujka s početkom u 19:30. Predstavu je režirala Slađana Kilibarda, a glavne uloge tumače Anja Šovagović Despot, Bojana Gregorić Vejzović, Antonija Stanišić Šperanda, Jelena Miholjević i Nela Kocsis.

Kolovoz u okrugu Osage slojevita je psihološka drama o disfunkcionalnoj obitelji na američkom Jugozapadu, teško bolesnoj majci, ocu alkoholičaru koji počini samoubojstvo da bi na njegov pogreb došle tri odrasle kćeri, svaka s vlastitim obiteljima i raspadajućim životima. I oni koji se, u tom njihovom svijetu,  iskreno vole žrtve su tuđih grešaka, zbog kojih im je ljubav onemogućena. Lettsov je svjetonazor u tom smislu pesimističan, čak je i humor koji(m) ga vješto olakšava taman, gorak, opor i posljedično tužan. Tracy Letts (rođene 1965), nagrađivani američki glumac i dramski pisac, dobio je 2008. za ovu dramu Pulitzerovu nagradu. Kolovoz... je postavljan na brojnim kazališnim scenama, s velikim uspjehom i na Broadwayu, a najpoznatiji je po filmskoj verziji iz 2013. redatelja Johna Wellsa s Meryl Streep i Juliom Roberts u glavnim ulogama. Komad je to koji se bavi „ljubavlju, odnosno njenim izostankom; nemogućnošću da se voli ili barem nesposobnošću da se ljubav pokaže; okrutnošću i bezobzirnošću, i slabostima, svakovrsnim slabostima“ piše dramaturški suradnik na predstavi Dubravko Mihanović. U kritikama nakon premijere posebno su istaknute kreacije Anje Šovagović Despot u ulozi Violet Weston, žene čiji su život uništili muževe nevjere, karcinom i narkotici i Bojane Vejzović Gregorić u ulozi njezine kćeri Barbare.

Kolovoz u okrugu Osage igra se u prijevodu Tomislava Kuzmanovića. Uloge tumače: Zoran Gogić, Anja Šovagović Despot, Bojana Gregorić Vejzović, Janko Rakoš, Anja Đurinović, Antonija Stanišić Šperanda, Nela Kocsis, Jelena Miholjević, Darko Milas, Hrvoje Klobučar, Lukrecija Tudor, Ranko Zidarić i Đorđe Kukuljica. Autorski tim, osim redateljice Slađane Kilibarde, čine scenografkinja Valentina Crnković, kostimografkinja Marita Ćopo, autori glazbe Pavle Miholjević i Jura Ferina, dramaturški suradnik Dubravko Mihanović, suradnica za govor Ivana Buljan Legati, suradnica za scenski pokret Irma Omerzo, te oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Foto: Jasenko Rasol