Pred prepunim amfiteatrom otvoren 16. Pričigin

Sinoć, s početkom u 19 sati i službeno je otvoreno 16. izdanje Pričigina te je u Splitu zavladala fešta od dobre priče! Prostor amfiteatra Doma mladih bio je pretijesan za sva žedna uha koja su došla uživati u sjajnim gostima i izvrsnim pričama. Publiku je na samom početku ispred organizacije festivala pozdravilo novo vodstvo udruge – izvršna direktorica festivala Maja Vrančić i umjetnička direktorica festivala Patricija Horvat. Horvat je odmah zatim suvereno uskočila u ulogu iskusne pričiginske moderatorice te hrvatske spisateljice i spisatelje s lakoćom provela kroz priče o inflaciji. Čast otvorenja temata ''Više nego jučer, manje nego sutra'' pripala je, također iskusnoj pričiginašici, Marini Vujčić. Njena priča o ''arhetipskom frani'' i boljkama po Tinderu izmamila je ovacije publike, a niz sjajnih priča nastavili su Davor Špišić, Sanja Baković, Andrija Škare, Siniša Pavić i Lidija Deduš. Svašta se moglo čuti – od vozačkih zgoda i nezgoda i priče o inflaciji dobrih vozača, Tindera, meditacije i inflacije muškaraca, pa sve do teze da inflacija, kao i ljubav, ide kroz želudac. Poslastica prve pričiginske večeri svakako je bilo gostovanje Amire Medunjanin u autorskoj večeri s Borisom Dežulovićom. Na nagovor Dežulovića otkrila je kako je zapravo u Splitu propjevala i kako joj je grad pod Marjanom drugi dom. U predivnom, toplom i emotivnom ozračju ispričala je priču o svojim pjevačkim počecima, nastupanju sa ženskom klapom Sedam Kaštela, zašto ne voli Boba Dylana i kako je junački savladala strah od visine. Da se Amira i Split vole javno, potvrdio je dugi, topli aplauz i oduševljenje publike.

Prva večer 16. izdanja festivala pokazala se kao pun pogodak, pa se nestrpljivo očekuje i današnji program. Ponovno s početkom u 19 sati, u amfiteatru Doma mladih priča se na temu ''Lijepa vaša: 'Sram me i stid bilo!' Priče o... hm, kako da vam kažem…'', a gostuju Đorđe Gregović, Nikola Kuprešanin, Aleksandar Prokopiev, Nenad Škaljac i Goran Vojnović, uz moderaciju doajena Krune Lokotara. Od 20:30 program se nastavlja pričama turističkih vodiča ''Ajte vi, svitu, lipo doma'', a uz moderaciju Katje Grcić priče će pričati Tina Biluš, Lana Iljadica, Dino Ivančić, Danijela Matijević, Leo Nikolić i Ivica Profaca. S obzirom da turistička sezona kuca na vrata, da su neki ushićeni, a drugi strepe, zasigurno će svima bit zanimljivo čuti priče iz branše i insajderska iskustva.

Organizatori podsjećaju da je ulaz na sve programe festivala BESPLATAN, te da svi koji nisu u mogućnosti pratiti festival u amfiteatru Doma mladih, imaju mogućnost pratiti Pričigin uživo putem live streama na službenom youtube kanalu.

 

FOTO: Maja Prgomet