Premijera Verdijevih Lombardijaca i prigodno obilježavanje 30 godina umjetničkog rada Ivice Čikeša

Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će, u petak 27. ožujka izvesti Verdijevu operu Lombardijci. Izvedbom će ravnati maestro Ivo Lipanović, redatelj je Robert Bošković a u glavnim će ulogama nastupit će bas Ivica Čikeš, tenor Bože Jurić Pešić, talijanska sopranistica Daniela Schillaci, sopranistica Antonija Teskera, brazilski tenor Max Jota i bas Mate Akrap. Premijerna se izvedba održava na Svjetski dan kazališta a u povodu premijere bit će obilježena i 30. obljetnica umjetničkog rada nacionalnog prvaka splitske Opere Ivice Čikeša.

U ostalim će se ulogama pojaviti Špiro Boban, Vinko Maroević, Joško Tranfić, Branka Pleština Stanić i Vlatko Belas. Autorski tim predstave, osim dirigenta Ive Lipanovića i redatelja Roberta Boškovića čine još i: scenograf i oblikovatelj projekcija Ivan Lušičić Liik, kostimograf Mladen Radovniković, koreograf i autor scenskog pokreta Igor Kirov, zborovođa Frane Kuss, oblikovatelji svjetla Srđan Barbarić i Ivan Lušičić Liik, koreograf za borbe i mačevanje Alen Čelić. Libreto je preveo Josip Benedikt Miočić, suradnik dirigenta je Jure Bučević, suradnica redatelja i glumačka pedagoginja je Bruna Bebić, asistentica scenografa Nikolina Kuzmić a asistentica koreografa Korana Bilan.

Operu Lombardijci (punog naziva Lombardijci u prvom križarskom pohodu, izvorno I Lombardi all prima crociata) Verdi je skladao 1843, a praizvedena je u veljači te godine. Libretist Temistocle Solera libreto je napisao prema istoimenoj epskoj poemi  Tomassa Grossija, djelu iz kruga milanskog književnog romantizma. Premijera je, kao i godinu dana prije ona Nabucca, bila iznimno uspješna. Mnogo je godina parirala Nabuccu po popularnosti a bila je i prva Verdijeva opera izvedena u Americi. Radnja se zbiva na nekoliko međusobno jako udaljenih lokacija – od Milana u prvom činu do Antiohije u drugom, te Jeruzalema u trećem činu a scene djeli i vremenska distanca. Slijedeći Grossijev izvornik, Solera je radnju razvio nižući  scene kao odvojene tabloe. U svakoj se od tih, vremenski i prostorno odvojenih, epizoda radnja oblikuje, naznačava i umire bez jasne međusobne uzročnosti.

Fabula Lombardijaca tipično je romantičarski složena a odlikuju je brojni dramatični obrati motivirani ljubavlju, ljubomorom, željom za osvetom... U središtu su likovi braće Pagana i Arvina čiji odnos prolazi radikalne metamorfoze – od Paganove želje i pokušaja da ubije brata prema čijoj ženi njeguje ljubav, do pokajanja, ponovnog pokušaja bratoubojstva, isposništva, skrivanja identiteta i bratskog izmirenja. Brojne osobne drame događaju se na pozadini krvavog sukoba i osvajanja Jeruzalema tijekom prve križarske vojne. Arvino predvodi kršćanske snage na križarskom pohodu i tamo susreće brata kojeg ne prepoznaje budući da ovaj, kao isposnik pokajnik, skriva svoj identitet. Muslimanska vojska zarobljava Arvinovu kćer Giseldu. Ona se zaljubi u muslimanskog kraljevića Orontea i po svom oslobođenju optužuje oca i strica zbog nekršćanskog pokolja koje je njihova vojska počinila u Jeruzalemu. Opera završava pobjedom kršćanske vojske, konačnim prepoznavanjem i pomirenjem dvojice braće neposredno pred Paganovu smrt.

Mladi je Verdi, ponesen domoljubljem i mladenačkim entuzijazmom u jeku Risorgimenta stvorio snažnu operu, punu8 nježnosti, pobožnosti, odlučnosti, nepresušne melodijske inventivnosti sa zadivljujućom vještinom stvaranja ansambl-scena. Zbor ima izuzetno važnu ulogu u Lombardijcima kao vezivno tkivo te simbol snage i hrabrosti. Kroz zbor Verdi progovara o vlastitim umjetničkim, ljudskim i političkim idealima.

 

Premijerna izvedba Verdijeve opere Lombardijci prigoda je da se svečano obilježi 30 godina umjetničkog rada nacionalnog opernog prvaka, stalnoga člana Opere HNK Split, basa Ivice Čikeša. Tim će povodom dan uoči premijere, 26. ožujka u Foyeru Kazališta biti otvorena prigodna izložba Ivica Čikeš – u slici, riječi i tonu autora Siniše Vukovića. Bit će izložene fotografije iz niza predstava koje je na splitskim pozornicama ostvario ovaj umjetnik, nekoliko originalnih kostima u kojima je nastupao, te nagrade, priznanja i plakete što ih je zavrijedio za svoj rad. Bit će emitiran i video isječak iz jedne od mnogobrojnih uloga.