'Prolaznici' Zorana Kolarića u Fotoklubu Split

U Galeriji fotografija Fotokluba Split u subotu, 16. siječnja, u 12 sati, otvara se samostalna izložba Zorana Kolarića 'Prolaznici'. Riječ je o ciklusu crno-bijelih fotografija nastalih za vrijeme Kolarićevih posjeta brojnim europskim gradovima, a koje tematski povezuje autorova intencija propitivanja i interpretacije odnosa čovjeka i prostora.

Kako u predgovoru izložbi ističe kustosica Ana Žanko – umjesto egzaltirane šarolikosti i živopisnosti kakva nam se uobičajeno nudi na fotografijama/razglednicama spomenutih gradova, Kolarićeve fotografske zabilješke tendenciozno su minimalističke – čovjek i grad (ili priroda) na njima supostoje isključivo kao elementi kompozicije, svjetla i sjene (...) Ljudske figure, svoje prolaznike, Kolarić hvata ispred kulisa monumentalnih arhitektonskih zdanja ili u slobodi i nesagledivosti prirode, naglašavajući krhkost jednog naspram stabilnosti i trajnosti drugoga.
 
Zoran Kolarić (1971.) rođen je u Čakovcu, gdje danas živi i radi. Fotografijom se intenzivno bavi posljednjih desetak godina. U svom fotografskom radu usredotočen je na uličnu/dokumentarnu fotografiju, portret, akt i plesnu fotografiju. Sudjelovao je na više od sto skupnih međunarodnih i domaćih fotografskih izložbi. Njegove fotografije nagrađene su preko 50 puta u Hrvatskoj i inozemstvu. Nositelj je umjetničke fotografske titule EFIAP.
 
Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Splita, a možete je pogledati do 4. veljače.

Fotoklub Split moli sve posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera.

FOTO: Zoran Kolarić