Radionica cijanotipije ''Sunce plave boje'' u Fotoklubu Split

U nedjelju, 20. rujna s početkom u 11 sati u Fotoklubu Split održat će se radionica ''Sunce plave boje'' pod stručnim vodstvom poznatog riječkog fotografa Ivice Nikolca. Radionica cijanotipije po prvi puta održana je lani, u okviru Split Format festivala te je izazvala popriličan interes među splitskom publikom.

Radionica cijanotipije fotografska je radionica jer polaznici uz pomoć sunčevog svjetla izrađuju fotograme i fotografije. Cijanotipiju i danas koriste brojni fotografi i likovnjaci. Fotogrami se izrađuju bez upotrebe fotoaparata. Polaznici sami slažu kompoziciju od različitih predmeta, biljaka ili kombinacije istih s tekstom. Radionica se u jednom dijelu naslanja na radionicu fotografije u kontekstu kompozicije, jer se temelji na korištenju likovnih elemenata (oblik, tekstura, linija, odnosi veličina unutar zadanog okvira, kompozicije i sl.).
 
Cilj radionice je razvoj kreativnosti, odnosno proaktivna likovna igra koja pruža slobodu u izražavanju vlastite kreativnosti ne oslanjajući se suvremenu foto opremu i digitalnu tehnologiju. U uvodnom polusatnom predavanju uz prezentaciju pojašnjava se ova povijesna tehnika: priprema podloge, senzitiviziranje papira ili tkanine, osvjetljavanje suncem, razvijanje cijanotipija ispiranjem u vodi. Svaki polaznik nakon radionice zadržava unikatnu cijanotipiju koju će sam napraviti od početka do kraja.
 
Prijava za sudjelovanje na radionici vrši se putem e-maila: info@fotoklubsplit.hr, a potrebno je navesti ime i prezime polaznika, adresu te kontakt telefon. Za sudjelovanje u radionici broj mjesta je ograničen i plaća se participacija od 100 kuna po polazniku.
Radionica je pogodna za djecu od petog do osmog razreda, srednjoškolce i odrasle.