Šesti MAGfestival otkrio ovogodišnji program

MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe, ove će se godine održati po šesti puta u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Festival je to koji je već odavno prerastao okvire lokalnog događaja.

Naime, osim što su važnost MAGfestivala na lokalnoj i nacionalnoj razini  prepoznali Grad Split, Ministarstvo kulture RH i Turistička zajednica Grada Splita, koji već godinama financijski potpomažu ovu manifestaciju, od ove godine MAGfestival dobiva priznanje i na europskoj razini – od strane Europskog festivalskog udruženja (EFA – European Festivals Association) MAGfestivalu je na osnovu originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenog programa dodijeljena titula EFFE Festival Label.

EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), pokrenut od strane Europskog festivalskog udruženja, je međunarodna platforma pokrenuta s ciljem povezivanja različitih vrsta festivala  iz 31 europske zemlje, koji su duboko posvećeni promicanju umjetničkih i europskih vrijednosti, a ujedno značajni za lokalnu zajednicu, Očekuje se da će odabrani festivali putem ove platforme, portala i publikacija koje će se izdavati, ostvariti veću vidljivost među publikom diljem Europe, kao i lakše umrežavanje i razmjenu iskustava među izvođačima i organizatorima, sve u cilju daljnjeg programskog i organizacijskog napretka.

Udruga mladih akademskih glazbenika (MAG), osnovana je 2010. godine iz želje za udruživanjem velikog broja mladih akademski obrazovanih glazbenika sa šireg područja grada Splita. Do sada je u organizaciji Udruge MAG održano pet MAGfestivala komorne glazbe i pet koncertnih sezona sa ukupno više od 60 koncerata klasične glazbe, što predstavlja kontinuitet kakav u Splitu dugo nije postojao. Udruga MAG dobitnik je i Posebne nagrade za umjetnost koju dodjeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija.

Prijašnja izdanja MAGfestivala privukla su veliku pozornost splitske publike, ali i stranih gostiju (cca. 130 slušatelja po koncertu) te brojnih hrvatskih i regionalnih medija. Ove godine na festivalu će se kroz šest koncertnih večeri predstaviti renomirani i afirmirani hrvatski i inozemni komorni sastavi, kao i sastavi koji tek čekaju svoju afirmaciju. Ulaznice za pojedinačne večeri, kao i kompleti ulaznica za cijeli festival moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita.

 

PROGRAM 6. MAGFESTIVALA

Četvrtak (28.08.) – otvaranje 6. MAGfestivala
Trio GIG  (Gordan Tudor - saksofon, Ivan Batoš - klavir i Goran Jurković - saksofon),
Ovaj atraktivni komorni sastav je utemeljen 2006. godine i nagrađivan na glazbenim festivalima diljem Hrvatske. Osim (pra)izvedbi skladbi domaćih i stranih skladatelja, nastalih na poticaj članova ansambla, okosnicu repertoara trija GIG čine transkripcije kapitalnih djela komornog repertoara za klavirski trio i slične ansamble.

Nedjelja (30.08.)
„Mandolina kroz stoljeća“
Jedinstven i originalan program, kakav se rijetko može čuti na glazbenim pozornicama i festivalima u Hrvatskoj. Čak devet glazbenika izvest će široku lepezu glazbe napisane za mandolinu od razdoblja baroka preko reomantizma i klasike pa sve do modernog doba. Na ovom koncertu ćemo čuti i kako mandolina zvuči u suzvučju sa instrumentima s kojima obično nije u doticaju - harfom, flautom i oboom.

Ponedjeljak (31.08.)
Festivalski ansambl sastavljen od članova Udruge MAG i gostiju
Posebnu atrakciju svakog MAGfestivala čine koncerti festivalskog ansambla. I ove godine festivalski ansambl sastavljen od, mahom mladih splitskih glazbenika, članova Udruge MAG i gostiju, njih preko dvadeset, izvest će program kakav publika u Splitu do sada nikada nije imala priliku čuti.

Srijeda (02.09.)
Zagrebački gitaristički kvartet (Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković, Frane Verbanac - gitare)
Jedan od ponajboljih komornih sastava ove vrste u Europi, nastupao diljem svijeta, sa dvadesetpetgodišnjom tradicijom muziciranja, izvest će raznovrstan program, od skladbi baroknih majstora pa sve do atraktivnih skladbi južnoameričkih autora.

Subota (05.09.)
Kairos trio (Lucija Mandić - violina, Robert  Žburin – violončelo i  Kristina Cvitanić – klavir)
Posebna ideja MAGfestivala je i osiguravanje platforme mladim glazbenicima i komornim sastavima za afirmaciju na glazbenoj sceni. Kairos trio, nedavno osnovan u Trogiru, po prvi puta će se predstaviti splitskoj publici i to djelima Haydna, Papandopula i Rahmanjinova.

Nedjelja (06.09.)
Gudački kvartet Pegasos (Njemačka) i Ivana Štimac (klavir)
Međunarodni karakter ovogodišnjeg MAGfestivala će opravdati gudački kvartet Pegasos osnovan 1991. u Stuttgartu. Njima će se na ovom koncertu pridružiti i mlada kaštelanska pijanistica Ivana Štimac u zajedničkoj izvedbi Schumannovog klavirskog kvinteta.