Skupna izložba 'Toward Europe' u galeriji "Studio -21"

Izložba 'Toward Europe' skupine autora otvara se u četvrtak, 24. rujna 2020.,u 20 h, u galeriji „Studio-21-“, u organizaciji Udruge za kulturu Beat. 

"Grupna izložba „Toward Europe“ predstavlja radove dvadesetak umjetnika unutar istoimenog projekta idejno iniciranog (prvenstveno zahvaljujući Hrvoju Cokariću) početkom 2000-ih, a čiju je konkretnu realizaciju Kulturno umjetnička udruga Uzgon u suradnji sa Prirodoslovnim muzejom i Zoološkim vrtom u Splitu kroz rezidencijalne programe i ine manifestacije suvremene umjetnosti uz naglasak na izvedbene, audio-vizualne i interdisciplinarne umjetničke djelatnosti te produkciju nekomercijalnih stvaralačko-istraživačkih umjetničkih djela, započela 2014. godine. Sukladno tome raspon izražajnih vizualnih tehnika kojima se autori obraćaju publici na ovoj izložbi kreće se od primarnog crteža i stripa do videa, filma i performansa koji će biti izveden na njenom otvaranju. Do sada su unutar projekta izdane i dvije knjige, a treća (koja je u trenutku dok pišem ovaj tekst u tisku) će biti premijerno predstavljena upravo na ovoj izložbi.
 
Autori i umjetnički kolektivi čiji se radovi izlažu predstavljaju se kao Grupa autora „Sivi“ želeći na taj način dodatno potencirati primarnu ideju kako nisu u prvom planu oni, već onaj na kojega se u svojim radovima referiraju i u čije ime nastupaju želeći mu makar nakratko vratiti topli ljudski zagrljaj i dostojanstvo koje zaslužuje; a to je magarac. Domaća životinja kojoj nakon višestoljetnog vjernog služenja čovjeku prijeti fizičko izumiranje, točnije bešćutno i prešutno istrebljenje bez grižnje savjesti. (…)" - Toni Horvatić 

Izložba se može  pogledati do 15. listopada 2020.