U Fotoklubu Split otvoren "8. salon crno-bijele fotografije 100+1" i održan prvi Foto utorak

U Galeriji fotografija Fotokluba Split sinoć je  otvarena gostujuća izložba iz Rijeke – »8. salon crno-bijele fotografije 100+1«.

Izložbu su otvorili Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split i Ivica Nikolac, predsjednik Foto kluba Color.
 
Natječaj je raspisao Foto klub Color iz Rijeke 4. 11. 2021., a izložba je otvorena 16. 12. 2021. u Galeriji Filodrammatica. Na izložbi je zastupljeno do 100 najboljih crno-bijelih fotografija + jedna, koja se estetskim kriterijima izdvaja od drugih, a kojoj se dodjeljuje Grand Prix. Ljubaznošću obitelji Soprano, ustanovljena je nagrada Grand Prix »Fernando Soprano« koja nosi ime poznatog riječkog i hrvatskog fotografa Fernanda Soprana, a koju dodjeljuje selektor za najbolju fotografiju i izniman uspjeli pristigli autorski rad.

Ove godine na natječaj se prijavilo 89 autora s 520 fotografija. Fotografije je odabrao Branislav Brkić, ugledni beogradski fotograf i predsjednik Foto saveza Srbije. Njegovim izborom na izložbi sudjeluje 49 autora iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Grand Prix »Fernando Soprano« dobila je fotografija »Paučina« Hrvoja Mahovića iz Zagreba. Prvu nagradu za pojedinačnu fotografiju »Strogo kontrolisani haos« dobila je fotografija Milana Živkovića iz Beograda, a prvu nagradu za kolekciju »Mladi glazbenici« dobila je Maja Prgomet, predsjednica splitskog Fotokluba. Osim Prgomet, na salonu možete vidjeti radove još nekoliko članova Fotokluba Split koji su uvršteni u izložbu – Žakline Antonijević, Andrije Vrcana, Tine O' Reilly i Antonija Stipinovića.


Neposredno nakon otvorenja izložbe, Ivica Nikolac, predsjednik Foto kluba Color, održao je zanimljivo predavanje o estetici i valorizaciji crno-bijele fotografije – »Magija crno-bijele fotografije, crno-bijela fotografija u kontekstu digitalnog doba«. Riječ je o prvom ovogodišnjem Foto utorku u Fotoklubu Split, novom projektu koji je pokrenut na tragu nekadašnjih Foto utoraka koji su se održavali pedesetih godina prošlog stoljeća. Naime, davne 1956. godine tadašnja uprava Fotokluba Split došla je na ideju održavanja Foto utoraka jednom mjesečno, kada bi na određenu temu gostovali renomirani izlagači i fotografski znalci te na taj način doprinijeli širenju i popularizaciji fotografije, edukaciji i obrazovanju na određene teme. Tragom te ideje, Fotoklub Split će ove godine jednom mjesečno imati gostujuća predavanja na temu fotografije, fotografske teorije i prakse, otvorena za širu javnost i sve zainteresirane.


Izložba je realizirana uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa ''Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split'' koji se financira iz sredstava podrške Zaklade "Kultura nova".
 
Molimo posjetitelje da se za vrijeme boravka u Galeriji pridržavaju epidemioloških uputa. Izložba u Splitu ostaje otvorena do 7. veljače.