Vođena tura Jere Kuzmanića u sklopu projekta "Skriveni grad"

Pozivaju se svi zainteresirani građani na četiri javna predavanja u sklopu interdisciplinarnog programa Skriveni Grad

Trećeg dana programa, u nedjelju (3.9.) s početkom u 17 i 30 sati, Jere Kuzmanić vodit će turu, koja započinje na Jadranu. Vodstvo je javno i nije potrebna prijava. Obavezno ponesite vodu, obuću za hodanje, šugaman i kupaće.

Kroz vođenu turu, Jere Kuzmanić upoznat će nas s nastankom i životom neformalnih sportsko-političkih društava, lokacijama na kojima su se okupljali i njihovim aktivnostima: – Da u Splitu štošta nije rezultat institucionalnog planiranja već svi znamo, ali neke od priča u pozadini formacija društvenih institucija i infrastrukture imaju fascinantnu povijest i utjecaj na sadašnjost. Splitske Republike su neformalna sportsko-politička društva koja su se okupljala u neuređenim uvalama Splita početkom dvadesetog stoljeća. Osim što su se međusobno natjecali u sportovima i dobroj zafrkanciji, vodili su ratove, imali zastave i ambleme, te se na neki način izrugivali propadanju austro-ugarske, slabašnoj vlasti jugoslavenske krune, talijanskoj odumirućoj buržoaziji… Iz Republika su izrasli mnogi pomorski sportski klubovi u Splitu (POŠK, PSK Jadran, VK Gusar, itd.), a možda je utjecaj i znatno dublji – urbaniji? Pridružite se  turi na kojoj ćemo preko nekih od najbitnijih vala Splita zaroniti u veze u trokutu Split-more-sport. Svim sudionicima podijelit će se i fanzini koji obrađuju navedenu temu.
---
Jere Kuzmanić je član katedre za urbanizam i regionalno planiranje i doktorant na Universitat Politècnica de Catalunya, BarcelonaTech (UPC), sa FPU stipendijom španjolskog Ministarstva obrazovanja i stručnog osposobljavanja. Trenutno je angažiran kao vanjski predavač na Máster universitario en Intervención Sostenible en el Medio Construido (MISMeC-UPC) – pri kolegiju grad i društveni metabolizam te na Universitat Popular Autogestionada u Barceloni. Temama iz urbanizma i stanovanja se bavi kroz istaživački rad na nizu znanstvenih, stručnih i aktivističkih projekata i studija s posebnim interesom za prostornu i ekološku pravdu, te direktnu akciju i udruživanje u stanovanju i urbanizmu. Objavljuje znanstvene, stručne i druge radove između ostalog u časopisima i portalima Zarez, Čovjek i Prostor, Mjera, Critica Urbana, Le Monde Diplomatique (brazilsko izdanje), e-Flux.

Više informacija o predavanjima pročitajte na linku.