Brač prvi otok s Bijelom zastavom za čistoću mora

U sklopu manifestacije Biser mora, plažama Tri mosta i Banj u Supetru ove je subote svečano dodijeljena Bijela zastava kao dokaz čistog podmorja. Prigodna ceremonija podizanja bijele zastave, održana je na plaži Tri mosta, a zastavu je iz ruku našeg proslavljenog ronioca i predsjednika organizacije GUWAA Kristijana Curavića primio vlasnik Svpetrvs hotela Marion Dužić.

Ceremoniji dodjele nazočili su brojni ugledni gosti poput ministra uprave Arsena Bauka, savjetnika ministra turizma Ive Bašića, predsjednika saborskog Odbora za turizam Gorana Beusa Richembergha, saborskog zastupnika Ante Sanadera, zatim direktora Turističke zajednice Supetra Ive Cvitanića, gradonačelnice Supetra Ivane Marković, gradonačelnika Požege Vedrana Neferovića i mnogi drugi. Za glazbeni program bili su zaduženi poznata violončelistica Ana Rucner te klapa Mrduja iz Milne na otoku Braču.

Akciju čišćenja ovih dviju plaža obavili su ronioci Bijele zastave, a tom prilikom iz mora je izvađeno oko 50 kilograma krutog nerazgradivog otpada. Bijela zastava predstavlja ekološki simbol čistih mora, rijeka i jezera, a prvi je put dodijeljena 2013. godine princu Albertu II. od Monaka čija Fondacija danas predstavlja jednog od njenih najcjenjenijih partnera.

Tri mosta i Banj čime je otok Brač postao prvi otok u Hrvatskoj, ali i u svijetu, koji je postao nositelj ovog globalnog ekološkog simbola.