FESB Racing Team sudjelovao na natjecanju Formule Student u Italiji!

Nakon dvije i pol godine mukotrpnog rada, FESB Racing Team se sa svojim trkaćim bolidom pojavio na talijanskoj stazi Autodromo Riccardo Paletti - Varano de' Melegari. Tamo je održano natjecanje u sklopu prvenstva Formule Student, a splitska ekipa je postigla 34. mjesto, od 47 sudionika u klasi 1C (bolidi s unutarnjim sagorjevanjem), što je odličan rezultat s obzirom da su se tamo našli prvi puta i sa prvim bolidom.

Sam bolid je baziran na čeličnoj niskolegiranoj krom-molibden konstrukciji, te sa oplatom, usisom, sjedalom i volanom izrađenima od ugljičnih vlakana. Dio usisa je proizveden sofisticiranim procesom 3D printanja. Pogon se sastoji od Hondinog četverocilindričnog Hornet motora, zapremnine 600 ccm, te snage 85 konjskih snaga. Zbog iznimno male mase, bolid do 100 km/h ubrzava za samo 3,4 sekunde, s maksimalnom brzinom od oko 200 km/h.

Ekipa od 15-ak stalnih članova žrtvovala je tisuće sati svog slobodnog vremena kako bi samostalno izgradili bolid. Uz svesrdnu potporu samog fakulteta, koji je omogućio rad u svojim prostorima, u pomoć je priskočilo i 60-ak sponzora, kao i županija Splitsko-Dalmatinska. Upravo zbog njihovih financijskih priloga, ekipa sa FESB-a sada ima odličnu priliku da u svijetu promovira svoj fakultet, grad i državu, te da demonstruraju vlastite vještine u strojarstvu, elektrotehnici, pa i samoj vožnji. Neka im je sa srećom.