Goran Leš na Željavi ugostio američki Discovery Channel

Discovery Channel 17. veljače je započeo s prikazivanjem novog dokumentarnog serijala nazvanog "Abandoned Engineering: Silent cities", a u prvoj epizodi pojavljuje se naš Goran Leš. Emisija se bavi proučavanjem raznih napuštenih objekata, šarolike namjene, a svaka epizoda ima nekoliko tema kojima je posvećeno po 10-15 minuta.

Američki Discovery Channel od 1982. emitira dokumentarne filmove, i to najčešće o popularnoj znanosti, tehnologiji i povijesti, a Goran je američkoj kompaniji pokazao podzemnu zrakoplovnu bazu Željava.
 

Evo što o ovom napuštenom objektu kaže Goran Leš:
- Ovaj elitni aerodrom, lociran na samoj granici Hrvatske i BiH, nekoliko kilometara od Bihaća, započet je 1956., a dovršen je 1968. godine. Bio je dom dvjema lovačkim i jednoj izvidničkoj eskadrili MiG-ova 21, kapaciteta oko 50 zrakoplova. Sklonjeni su bili u podzemni kompleks ukopan u Plješevicu, ukupne duljine oko 2,600 metara, sa četiri ulaza zaštićena od nuklearnog udara teškim pancirnim vratima i protu-atomskim komorama. Unutar objekta su se nalazili komandni centar, električne centrale, zrakoplovne radionice i sva potrebna skladišta oružja i goriva potrebna za potpunu autonomiju u slučaju rata.

Na obroncima planine nalazio se i ukopani kontrolni "toranj", podzemnim objektom povezan sa oknom lifta. Na platou ispred Plješevice nalazi se pet pisti (tri uzletne i dvije uzletno-sletke), vojarna sa komandom baze i pratećim objektima, a na vrhu planine je radarska postaja.

Ovaj nekadašnji ponos bivše države skončao je u oblaku vatre i dima 16.5.1992. godine te postao jedna od najpopularnijih odredišta za avanturiste i zaljubljenike u zrakoplovstvo..