Ispravite Google Maps!

Google je pametna kompanija, ali ni oni ne znaju sve. Zato su se valjda i odlučili proširiti krug zemalja u kojima je uz pomoć aplikacije Google Map Maker moguće ispravljati netočne podatke na Google Maps, dodavati nove, čak i ucrtavati dosad neucrtane ulice ili ceste. U najnovijem krugu zemalja u kojima je to moguće je i Hrvatska, uz Sloveniju, Grčku, Estoniju, Latviju, Litvu i Slovačku.

Aplikacija je iznimno jednostavna za rukovanje, a cilj joj je - kako su objasnili iz Googla - pomoći u bržem unaprjeđivanju podataka na lokalnim kartama, posebno onima gdje ulaganja nisu velika kao u nekim drugim zemljama. Kao ilustraciju, ponudili su baš jedan hrvatski primjer - kartu Korčule prije i poslije intervencija, i razlika je doista drastična. Naravno, ne može se upisivati sve što kome padne na pamet, svaka promjena mora proći proces odobrenja drugih korisnika i samog Googla. Iskušali smo Google Map Maker na dva splitska lokaliteta - ispravili smo ime Staroj gradskoj vijećnici, koja je dosad na Google Maps nosila oznaku svoje bivše namjene, Etnografskog muzeja. Također, dodali smo oznaku za zgradu Splitsko-makarske nadbiskupije, odnosno Biskupovu palaču. Obje intervencije čekaju na odobrenje.

Ova bi opcija mogla donijeti lijepe koristi svima koji se budu u Splitu i drugdje željeli baviti turizmom, ugostiteljstvom, ali i drugim poslovima, jer će moći upisati svoje apartmane, restorane, barove, tvrtke... Da ne govorimo o javnim sadržajima poput ruta za jogging, biciklizam i slično, institucijama, spomeničkim lokalitetima...

Ovo bi, uz sve, trebala biti uvertira u već bučno najavljivani događaj - pojavu unaprijeđenih Google Maps. Taj ionako iznimno popularni internet sadržaj doživjet će velike promjene, s novim, boljim traženjem lokacija, pronalaženje najboljih ruta, i još boljeg Street Viewa.