Konačno i u Splitu javne tribine o bušenju Jadrana

Krajem tjedna u našem gradu će se održati čak dvije tribine na aktualnu temu – eksploatacija nafte i zemnog plina u Jadranu.

Prije nego zauzmete konačan stav dođite na javnu tribinu Istraživanje i eksploatacija nafte u Jadranu, i doznajte sve o razlozima za i protiv eksploatacije nafte i plina. Na tribini u organizaciji Slobodne Dalmacije u petak 27. ožujka 2015. godine u 11 sati u Sveučilišnoj knjižnici, sudjelovati će eminentni stručnjaci, te će zajednički raspraviti o svim aspektima ove teme. Stručni sudionici tribine su Barbara Dorić predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, Ranko Britvić član odbora udruženja The International Emergency Management Society, prof. dr. sc. Alen Soldo sa Sveučilišnog odjela za studije mora, Mirko Mesarić direktor Ires ekologije, Vjeran Piršić predsjednik Udruge Eko-Kvarner, Zrinka Jakl predsjednica i koordinatorica programa zaštite prirode Udruge Sunce i Alen Grabner voditelj projektnog tima Seadrill Norveška. Moderatori tribine su Saša Ljubičić i Nataša Bakotić.

U subotu 28.3. u 17 sati će se u hotelu Best Western po četvrti put u Hrvatskoj u organizaciji Centra za mirovne studije, održati deliberacijska rasprava pod nazivom Svi scenariji iskorištavanja prirodnih resursa u Jadranu. Izabrani građani će sa stručnjacima i političkim liderima raspravljati o temi i donijeti zaključke i preporuke donositeljima odluka. Cilj metode je pokazati da kada građani imaju dovoljno informacija i prilike razmijeniti mišljenja, donose zaključke koji nisu isključivo bazirani na ideološkoj ili iracionalnoj podlozi, već da mijenjaju mišljenje i stavove u odnosu na činjenice koje im se predoče i objasne. Stručnjaci koji će sudjelovati na raspravi su Barbara Dorić predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, Damir Mateljan potpredsjednik saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode, Jurica Šimurina profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i Zadru, Davor Škrlec iz ORAH-a, Vjeran Piršić aktivist udruge Eko Kvarner te Mosor Prvan biolog iz udruge Sunce i inicijativeSOS za Jadran.