Luka Split ide dalje

Jučer je u posjetu splitskoj luci došao i Ministar pomorstva, prometa i infrastruktrue Siniša Hajdaš Dončić. Sa ravnateljem Lučke uprave Milanom Blaževskim obišao je gradilište vezova 26. i 27. na unutrašnjoj strani lukobrana. Gradilište je u poodmakloj fazi dovršenosti, a puštanje u pogon novih 2,700 četvornih metara operativne obale očekuje se početkom srpnja. Time će luka na samom početku sezone dobiti dva nova veza duljine 140 metara, te dvije 30 metara široke ukrcajno-iskrcajne rampe. Ovim zahvatom, po obujmu prometa treća mediteranska luka, bitno će povećati svoje kapacitete za nadolazeće godine.

Ravnatelj Blaževski je najavio i slijedeći veliki projekt – gradnju ljetnih vezova, lociranih na vanjskoj strani lukobrana. Planirana su dva veza, svaki s mogućnošću prihvata brodova do 320 metara dužine. Time će se svim kruzerima omogućiti pristajanje u luku, umjesto sidrenja ispred nje, što će povećati protok putnika i generirati veći profit svim turističkim i ugostiteljskim djelatnicima u gradu. Također, sama luka će povećati priljev financijskih sredstava od naknada za privezivanje i otpremu.

Prilikom izgradnje uklonit će se velika skladišta locirana na lukobranu, što će uvelike poslužiti integraciji prostora vanjskih vezova s ostatkom luke i grada. Projekt je vrijedan 200 milijuna kuna, a financirat će se kreditom koji će iz vlastitih sredstava podmirivati splitska Lučka uprava. S obzirom da je administrativni dio posla u finalnoj fazi, izgradnja kreće već na jesen, a trajati će 24 mjeseca.

Bacite pogled na luku.