Mala škola sociologije: Društveni položaj i perspektive mladih visokoobrazovanih osoba

Imaginacija - splitsko društvo sociologa, u suradnji s Klub mladih Split, organizira seriju tematskih predavanja „Mala škola sociologije“.

Četvrto predavanje će održati izv.prof.dr.sc. Renato Matić u četvrtak, 30.4.2015, u 20 h u Klubu mladih (Ruđera Boškovića 20/II) , a fokus predavanja će biti na mladim visoko obrazovanim osobama u hrvatskom društvu. Raspravljat će se o društvenom položaju, očekivanjima i perspektivama mladih visoko tj. akademski obrazovanih osoba. 

Tko je intelektualac i koja je njegova društvena uloga? Koliko su ljudi od ideja vrijedni pažnje kada njihove ideje bivaju priopćene drugima, ili su prije svega izloženi sposobnosti kulture da umrtvi njihov protest? 
Polazište je iskustvo da je svaka društvena stvarnost s deficitom demokracije bitno antiintelektualistička, jer ne prihvaća propitivanje osnova autoriteta. Društvenim akterima, na pozicijama ekonomske i političke moći, odgovara postojanje mase neprosvijećenih i nezainteresiranih. 
Koliko u takvim okolnostima mlade znatiželjne i kreativne osobe mogu biti katalizator demokratskog procesa, kad ih istodobno liberalna i birokratska struktura nastoji utopiti u masu nesamostalnih i manipuliranih pojedinaca?
Mladi mogu mijenjati svijet i biti aktivni sudionici u političkom i društvenom životu svoje lokalne zajednice.