Međunarodna konferencija gorskih spasitelja na Braču

U Bolu se od 15. do 20. listopada održava međunarodna konferencija gorskih službi spašavanja IKAR CISA 2013. Ove godine ju organizira Hrvatska gorska služba spašavanja, pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, a gostuje oko 500 sudionika iz cijelog svijeta. Konferencija se sastoji od predavanja na temu potrage, gorskog i zemaljskog spašavanja, te medicinskog djelovanja. Održavaju se i pokazne vježbe spašavanja helikopterom, evakuacije iz brodova pri punoj brzini i tako dalje. Rijetkost je da se ovakva vježba održava u području koje nije planinsko i prvi je put da se održava na nekom otoku.

Sama činjenica da je organizacija ove godine pripala HGSS-u, velika je čast. Posebno s obzirom na činjenicu da ekipe djeluju volonterski, te s mnogo manjim financijskim i tehnološkim sredstvima na raspolaganju. Pročelnik HGSS-a, Vinko Prižmić, izrazio je žaljenje za nedolaskom niti jednog ministra. Kazao je kako je HGSS interdisciplinarna služba koja se dotiće i resora zdravstva i turizma i zaštite prirode, te ustvrdio kako je odnos države prema gorskoj službi neadekvatan. S druge strane, Gerald Biner, predsjednik IKAR CISA organizacije, ima samo riječi hvale za svoje hrvatske kolege, napominjući kako HGSS ima vrhunske ljude koji odlično obavljaju svoj posao.

Jučerašnja pokazna vježba sastojala se od helikopterskog izvlačenja unesrećenih sa stijene. Sudjelovali su helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (Mi-8) i švicarskog Air Zermatta (Bell 429). Švicarskim helikopterom pilotirao je Robert Andermatten, kojeg mnogi smatraju najboljim na svijetu u području helikopterskog spašavanja.

Dan je počeo iznimno nepovoljno, uz snažnu kišu i nisku vidljivost. Sve letačke operacije su obustavljene do popodnevnih sati, kada se nebo razvedrilo i omogućilo provedbu vježbi. U međuvremenu, sudionici su se uz hranu i piće družili u malom kamenom selu Gažul, istočno od Vidove gore. Tamo smo upoznali i trenere pasa tragača koji, prema riječima upućenih, mogu zamjeniti i 25 ljudi u potrazi za nestalom osobom. Među domaćom ekipom našao se i poznati alpinist i GSS-ovac Stipe Božić, koji je i ovaj put pronašao vremena da snimi pokoji kadar za neki od svojih budućih dokumentaraca.

Svi sudionici su smješteni u hotelu u Bolu, gdje se nastavljaju aktivnosti u vidu predavanja. Sutra će se odviti još jedna pokazna vježba, a konferencija se zatvara u nedjelju.

Kako je izgledao dan koji smo proveli na Braču i iznad Brača, pogledajte u GALERIJI.