Natkriven Jadranov bazen na Zvončacu

Predstavnici Hrvatskog plivačkog saveza (HPS) pridružili su se ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac u obilasku svježe natkrivenog bazena Jadran u Splitu. Bazen koji koriste Plivački klub Jadran i Vaterpolo klub Jadran jedan je od najljepše smještenih objekata sportske infrastrukture, ali mu je bila nužno potrebna obnova i omogućavanje zimskih treninga sportašima.

U sklopu radova vrijednih 9,8 milijuna kuna, od kojih je 7,5 milijuna izdvojila Vlada Republike Hrvatske, a ostatak Grad Split, nad bazenom je postavljen samonosivi balon, a u tijeku je rekonstrukcija strojarnice. Ulaganje u bazen potaknuli su uspjesi dvojice Jadranovih plivača, Franka Grgića i Marina Rogića, budućih Olimpijaca i velikih nada hrvatskog plivačkog sporta.

„Sportske aktivnosti moramo učiniti uključivima, sigurnima i dostupnima svima. Samo na taj način ostvarit ćemo sve pozitivne učinke sporta, javnozdravstvene i ekonomske. Natkrivanje bazena Jadran samo je jedan od više desetaka objekata sportske infrastrukture u cijeloj Hrvatskoj čiju je izgradnju ili obnovu omogućila aktualna Vlada Republike Hrvatske povećanjem izdvajanja za sport od 100 posto, a sve u cilju jačanja hrvatskog sporta i pozitivnih vrijednosti koje on donosi.“, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

„Do natkrivanja bazena došlo je zbog jedne poruke poslane na mobitel premijera Plenkovića. Kad je Franko Grgić u Budimpešti oborio svjetski juniorski rekord, predsjednik HPS-a Vladislav Veselica je fotografirao rezultat i poslao ga premijeru. Već nekoliko dana kasnije, su Franko, njegov trener Mate Ružić i predsjednik Saveza bili pozvani na sastanak na Markovom trgu, nakon kojeg je Vlada odlučila izdvojiti 7,5 milijuna kuna za natkrivanje bazena Zvončac“, izjavila je glavna tajnica HPS-a Ivana Jerković.

U sklopu rekonstrukcije bazena, obnovit će se instalacije grijanja i hlađenja, elektroinstalacije kao i instalacije vodoopskrbe i kanalizacije te električne instalacije. Sustav će se dograditi mogućnošću grijanja vode za zimske mjesece.