O Higgsovom bozonu iz prve ruke

Tristotinjak znatiželjnika, što studenata, što uglednih članova akademske zajednice, popratilo je jutrošnje živo predavanje profesora i fizičara dr.sc. Ivice Puljka na FESB-u. Tako smo iz prve ruke čuli najnovije informacije u vezi potrage za misterioznim Higgsovim bozonom, koja traje već desetljećima. Projekt u švicarskom CERN-u, podržan od strane većine značajnijih država svijeta, konačno je polučio rezultate. Danas s golemom sigurnošću možemo ustvrditi da čestica koja objašnjava pojavu mase, Higgsov bozon, uistinu postoji. Ta sigurnost, stručno izražena kao 5 sigma, može se usporediti s 20 bacanja novčića i s 20 dobivenih glava. Ovim otkrićem će se pomiriti neke od suprotstavljenih teorija fizike koje su do sada zadavale velike glavobolje znanstvenicima, te utrti put ka daljnjem razumjevanju mehanizama koji čine svemir.

Kako posao nije još ni blizu gotov, pričalo se i o planovima za daljnja istraživanja. Priprema se gradnja još većeg čestičnog akceleratora, ovaj put linearnog tipa. Umjesto 27km dugog kružnog tunela, bušit će se 31km duga ravna cijev u kojoj će se umjesto protona ubrzavati elektroni i pozitroni čiji će sudari otkriti dodatne tajne svemira. Najveći izazov će biti postizanje brzine svjetlosti u jednom „prolazu“, što nije problem u kružnim akceleratorima poput LHC-a, gdje čestice naprave i do 11,000 krugova u sekundi.

 

 

 

Cijelo to vrijeme Splićani će biti u toku sa svim najnovijim zbivanjima u svijetu fizike, te će iz prve ruke moći slušati strastvena predavanja jednog od naših najcjenjenijih znanstvenika. Profesor Puljak ne samo što predvodi deseteročlani tim splitskih znanstvenika, već je i voditelj skupine od stotinjak stručnjaka iz cijelog svijeta. Svi oni će još godine svog rada provesti u CMS detektoru, sto metara ispod zemlje, a na nama je samo da s divljenjem pratimo njihova otkrića.

Za one koji su propustili jutrošnje predavanje, nije kasno. Profesor Puljak će još jedno predavanje održati u srijedu u Kinoteci Zlatna vrata u 20h. Stoga, ako ste zainteresirani za mehanizme funkcioniranja svemira, navratite po svoju porciju znanja.