Održan Poduzetnički kamp 2014.

Poduzetnički centar Solin po drugi put, u suradnji s Tehnološkim parkom Varaždin, Zaokretom, U.S. Alumni Community of Croatia  i Mariviam Success Academy, organizirao je manifestaciju Poduzetnički kamp, čije je drugo izdanje također polučilo sjajne rezultate. Poduzetnički kamp 2014. održao se od 11. do 14.9. 2014. u Hotelu President u Solinu, a  pratilo ga  je oko 200 posjetitelja koji su imali priliku čuti interaktivna predavanja brojnih predavača iz različitih područja poduzetništva. 

Ovogodišnje izdanje Poduzetničkog kampa 2014., održano je pod pokroviteljstvom  Ministarstva poduzetništva i obrta, koje je predstavljala  pomoćnica ministra Zdenka Lončar, Grada Solina i Županije splitsko-dalmatinske, u čije ime su govorili gradonačelnik Blaženko Boban i Anđelko Katavić. Potom su sve nazočne pozdravili i Vesna Friedl, direktorica HGK Županijske komore Split, regionalni direktor "Zagrebačke banke" Emil Radić te regionalni direktor UniCredit Leasing Croatia, Vlatko Vukičević. Tijekom četiri dana sudionici manifestacije imali su priliku upoznati se s poduzetničkom problematikom, te kroz edukativne i praktične radionice pronaći pozitivnih rješenja. Posebnost manifestacije bio je okrugli stol na temu “MUŠKO-ŽENSKI ODNOSI U POSLOVNOM OKRUŽENJU” koji je održan prvog dana konferencije. O temi muško-ženskih odnosa govorili su iz javnog sektora splitska Gradska vijećnica Marijana Puljak i načelnik Općine Klis Jakov Vetma, privatni sektor su predstavljali Krešimir Macan i Mirela Španjol Marković, vodeći hrvatski stručnjaci za komunikaciju i odnose s javnošću, a institucije doc.dr.sc. Ivana Bilić s Ekonomskog fakulteta u Splitu kao i pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, gdja. Zdenka Lončar.

 

U teorijskom dijelu manifestacije, polaznici kampa slušali su predavanja renomiranih govornika sa područja PR-a i govorništva, odnosno redom, Krešimira Macana te Mirele Španjol Marković. Kao svojevrsni mentori, spomenuti stručnjaci su nadovezali svoja teorijska predavanja sa vođenjem poduzetničkih ideja u radionicama. Nadalje, poseban program je bio posvećen mogućnosti EU fondova kao i programa Europske unije, gdje je svoja iskustva i modele financiranja pokazala jedna od evaluatorica  Europske komisije za programe Horizon 2020, SME Instrument, Ana Pavičić Kaselj. U tom smislu okrugli stol na temu EU i poduzetništvo pružila se prilika poduzetnicima s različitog područja da govore o svojim iskustvima apliciranja na EU fondove, što se pokazalo vrlo interaktivno, te je pozitivno odjeknulo među sudionicima. Pozitivan primjer povlačenja nepovratnih sredstava pokazali su  Karlo Kukec, pomoćnik direktora Tehnološkog parka Varaždin i  Antun Gustin, suvlasnik Nextbike Hrvatska.

Đuliano Nola, suvlasnik tražilice GoHome pokazao je sav raspon izazova svijeta poduzetništva, gdje je ponekad potrebno doživjeti neuspjeh kako bi jedna od ideja isplivala te uspješno pronašla tržište. Idejni tvorac projekta  Business Café-a, tvrtka Zaokret, zajedno s vlasnicom Kristinom Ercegović, predstavila je svoj način komunikacije i povezivanja među poduzetnicima. 

Ivica Penić, vlasnik Mariviam success academy, održao je predavanje i mentorstvo  na temu marketinga i prodaje, kao važnih segmenta poslovanja. Tijekom trajanja višednevnih radionica, uspješno je stvoren timski duh pospješen i team building aktivnostima u prirodi, čiju provedbu je omogućio partner manifestacije,  Given2fly.

U natjecateljskom dijelu kampa izdvojilo se nekoliko ideja, te je tijekom zadnjeg dana kampa, vođena „bitka“, no pobjedu je odnio, mladi poduzetnik Ivan Mrvoš (19), vlasnik tvrtke INCLUDE, s idejom aplikacije LED stolica na tržište. Natjecateljski element omogućio je mladom pobjedniku da izvješti svoje prezentacijske i poduzetničke vještine u pokušaju pronalaska svog tržišta, te je odnijevši nagradu na natjecanju dobio mogućnost plasiranja gotovog proizvoda na tržište. Stručni žiri kao i sudionici, koji su imali priliku glasovati, sudjelovali su u razradi Ivanove ideje. Proizvod LED stolice dobio je tako višestruku aplikaciju na tržište u smislu namjene, od namještaja preko rasvjete do reklamnog panoa. Korištenjem obnovljivih izvora energije stvorena je mogućnost reproduktivnog korištenja akumulirane energije u smislu punjenja elektroničkih uređaja u javnom prostoru. Svim sudionicima radionica dodijeljeni su certifikati o uspješnom polasku, gdje se poseban napredak mogao vidjeti kod polaznika koji drugi put su pohađali Poduzetnički kamp. 

Kako je bilo na Poduzetničkom kampu pogledajte u galeriji.