Otvorena Green Future konferencija 2023

Drugo izdanje Green Future konferencije počelo je jučer u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Tehnološki lideri, poduzetnici, znanstvenici, aktivisti i kreatori javnih politika u predivnom su ambijentu razmijenili ideje i iskustva iz područja zelenih tehnologija, održivog poslovanja te ostalih aktualnih tema.

„Ovo je edukacijski i informacijski event, a preko tisuću sudionika se ima priliku upoznati s drugim stručnjacima iz ove industrije. Želimo osvijestiti kako tehnologija može pomoći svima nama da idemo prema održivoj i zelenoj budućnosti. - poručio je jedan od organizatora, Ognjen Bagatin.

Na svečanom otvorenju uručen je Zeleni certifikat, a povod je odluka organizatora da posade po jedno stablo za svakog posjetitelja konferencije. Stabla će biti posađena u okviru prvog hrvatskog programa nadoknade emisija CO2, nazvan CO2MPENSATING BY PLANTING.

„Cilj nam je da svjetski lideri iz svijeta zelenih tehnologija i održivog poslovanja razmjenjuju ideje i iskustva, a mi iz Splita u svijet šaljemo neke zaključke i rješenja kako se približiti toj 2050. godini u potpunoj održivosti.“ – istaknuo je Tomislav Buljubašić, suorganizator.

Jedan od panelista bio je i gradonačelnik Splita, Ivica Puljak, koji je uvodno rekao kako nulto zagađenje okoliša i pametni gradovi nisu utopija, već dohvatljiva budućnost.

„Ove godine smo se fokusirali na smart city rješenja, turizam i najbolje prakse u domeni održivog poslovanja.“ - kazao je organizator Marijan Čipčić.

Ashkan Hosseini iz E.ON-a, poručio je kako energetska mreža čini okosnicu zelene tranzicije, naglasivši kako Hrvatska može postati supersila na području obnovljivih izvora energije.

Odlično je prihvaćeno i predavanje Timjena Sissinga, koji je odlučio, kako je rekao, mijenjati svijet čišćenjem plaža od plastike. Naglasio je da jedan veliki kamion, pun plastike, odlazi u ocean svake minute.

Predavanje Sébastiena Pelliona, iz tvrtke Glovo, bilo je jedno od najposjećenijih na prvom danu konferencije. Predstavnik tvrtke koja bilježi snažan rast i u Hrvatskoj poručio je kako Glovo 92% narudžbi isporučuje se u održivom pakiranju, a do 2030. godine žele postići i značajnije napretke ka održivosti, prelaskom na električna vozila.

Dodajmo kako će sutra, drugog i posljednjeg dana konferencije, govoriti ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, poznata marketinška stručnjakinja Detria Williamson, bivša austrijska ministrica turizma, Elisabeth Köstinger te mnogi drugi istaknuti govornici.

FOTO: Milan Šabić