Pridružite se treningu prepoznavanja ptica na Neretvi 2023.

Uživate li u ranom jutru, dok su zrake sunca još uvijek nježne i možete čuti zvukove buđenja prirode? Dok šetate gradom ili u prirodi, obraćate li pozornost na pjev ptica? Uspijevate li ih pronaći, vidjeti? Koje to ptice najčešće susrećete? Kako prepoznati o kojoj se vrsti radi?

Sjednete na balkon i čujete poznato glasanje ptice: “Gle, ova se vratila! Svake godine u ovo vrijeme je ovdje.”

Ukoliko vas zanima koja je to vrsta i nešto o njoj, ali i o ostalim pticama koje možete vidjeti u dolini, udruga Biom je spremna pomoći.

Udruga Biom poziva zainteresirane da se uključe u trening prepoznavanja ptica na Neretvi. Trening će se odvijati 6. i 27. svibnja 2023. na području delte Neretve. U sklopu treninga održava se jedno uvodno online predavanje i dvije terenske edukacije. Sudionici će imati priliku vidjeti i naučiti prepoznavati vrste ptica česte u svojoj okolici, a uz malo sreće i rijetke vrste koje posjećuju lagune na ušću Neretve.

Na terenu ćemo učiti tehnike prepoznavanja vrsta ptica po izgledu i po glasanju. Trening je besplatan i otvoren za sve bez obzira na predznanje. Za polaznike će biti osigurani dalekozori i knjige za determinaciju ptica.

Uvodno online predavanje na kojem ćemo se upoznati bit će 5. svibnja u 18 h. Tereni su predviđeni 6. i 27. svibnja 2023., no termini su podložni promjenama ovisno o vremenskim prilikama.

Mole se svi zainteresirani da najkasnije do 28. travnja 2023. ispune online prijavnicu (https://forms.gle/28Ej9XS1gYJYQFv47)

 

O Udruzi BIOM:

Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik BirdLifea u Hrvatskoj. Misija udruge je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva. Bavi se zaštitom divljih ptica te drugih vrsta i staništa, borbom protiv krivolova i drugih opasnosti za živi svijet, okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja, educira djecu, mlade i odrasle, provodi istraživanja te zagovara promjene koje pozitivno utječu na živi svijet. Svojim aktivnostima nastoji popularizirati znanost i širiti svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode. Više na www.biom.hr.

FOTO: Martin Burić